Pojišťovna odmítá platit léčbu rakoviny. Podle soudu to musí přezkoumat

Pojišťovna odmítá platit léčbu rakoviny (zdroj: ČT24)

Pojišťovna musí znovu přezkoumat případ pacienta trpícího pokročilým stadiem rakoviny, kterému odmítla hradit nákladnou biologickou léčbu. Rozhodl o tom v pátek pražský Městský soud. Podle ošetřující lékařky je uvedená léčba jedinou možností prodloužení života. S tímto argumentem však Všeobecná zdravotní pojišťovna nesouhlasí.

Před devíti měsíci lékaři Miroslavu Červenkovi diagnostikovali nádor v lýtku s metastázemi na plicích. Po chemoterapii v kombinaci s biologickou léčbou se nádor zmenšoval. „Cílem nové kombinované léčby je především zbrzdit rychlost růstu a zmírnit komplikace, které s tím nádorem mohou přicházet,“ uvedla ošetřující lékařka Kateřina Kopečková.

Léčba už stála dva miliony

VZP však nákladnou léčbu odmítla proplatit. Rodina proto platila sama, pomohla také veřejná sbírka. Červenkovi se nakonec obrátili na soud, aby pojišťovna rozhodnutí zrušila a léčbu uhradila. Rodina dosud za léčbu zaplatila téměř dva miliony korun.

Městský soud Praha v pátek rozhodl, že pojišťovna musí své nařízení znovu přezkoumat. „Rozhodnutí Všeobecné zdravotní pojišťovny se zrušuje a věc se vrací žalované k dalšímu řízení,“ uvedla soudkyně Ludmila Sandnerová. „Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči,“ připomněla dále soudkyně.

„Respektujeme rozhodnutí soudu, který nám uložil znovu přezkoumat žádost pana Červenky. Žádost znovu přezkoumáme,“ reagoval zástupce pojišťovny. Pokud VZP žádosti případně nevyhoví, mohl by se soud po další žalobě případem znovu zabývat v září.

Nepropadnout na beton

Zásadní otázkou zůstává, zda je použitá léčebná kombinace jedinou vhodnou léčbou, která může pacientovi prodloužit život. „Cílem téhle kauzy je to, aby nikdo z lidí, kteří se nevejdou do zdravotnické tabulky na úhradu, tak aby nepropadli na beton,“ říká právník pacienta Ondřej Pecák.

Stav Miroslava Červenky zatím zůstává velmi vážný. V současnosti bojuje s infekcí, čeká ho chemoterapie a ozařování.

Vydáno pod