Tuberkulózou se vloni nakazilo 517 lidí, třetina z nich byli cizinci

V České republice bylo vloni zaznamenáno přes pět set případů nákazy tuberkulózou (TBC). Nejvíce nemocných bylo v Praze a třetina infikovaných byli cizinci. Počty onemocnění v tuzemsku dlouhodobě klesají. Mezi lety 1953 a 2010 se proti TBC plošně očkovalo.

„Z dlouhodobého hlediska vykazuje počet onemocnění TBC u nás trvale klesající trend a v mezinárodním srovnání patříme k zemím s nízkým výskytem nemoci,“ píše se ve zprávě, kterou zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). V loňském roce se nakazilo 517 lidí, předloni 516. V roce 2010 to bylo 680 infikovaných, v roce 2005 přes tisíc.

Nemoc se častěji objevuje u mužů, kteří tvoří 70 procent případů. Nejčastěji jsou infikováni lidé ve věku 40 až 59 let, meziročně však dvojnásobně narostl počet nakažených do 20 let. Nejvíc nemocných bylo v Praze, dále v Plzeňském a Libereckém kraji. Tuberkulóze loni podlehlo 26 lidí, počet ale může zahrnovat i nakažené v dřívějším období.

Mezi více než 500 pacienty s tuberkulózou bylo 151 cizinců, nejčastěji z Ukrajiny (41), Slovenska (21), Vietnamu (21) a Rumunska (21). Léčba těch, kteří nemají zdravotní pojištění, stojí nemocnice, které je léčí, mezi šedesáti až třemi sty tisíci korunami. Ročně jde celkem asi o tři miliony korun.

Přenos po těsnějším kontaktu

Tuberkulóza, dříve zvaná souchotiny, je vysoce nakažlivé onemocnění, které může končit i smrtí. Nejčastěji zasahuje plíce, postižen ale může být kterýkoli orgán, včetně ledvin, mozkových obalů či kostí. Pacient je vyčerpaný, trápí ho teploty a nutkavý kašel, kterým infekci šíří. Mezi rizikové skupiny patří bezdomovci, narkomani a lidé se sníženou imunitou. Přenáší se po delším a těsném kontaktu, hlavně v rodinách, ale i na pracovišti, ve škole či v restauraci.