Udržitelný ráj to na pohled. Česko je páté mezi zeměmi usilujícími o udržitelný rozvoj

Na páté příčce ze 157 států, které se snaží naplnit cíle udržitelného rozvoje, figuruje Česká republika. Na nejlépe hodnocené Švédsko přitom nemá velkou ztrátu, v indexu SDG získala 81,9 bodu, Švédsko 85,6 bodu. I následující tři příčky před Českem obsadily severské země – Dánsko, Finsko a Norsko.

Cíle udržitelného rozvoje stanovily členské státy OSN před dvěma lety. Program s názvem Agenda 2030 se zaměřuje na sedmnáct oblastí, mezi které patří vymýcení chudoby, zajištění kvalitního vzdělání, dobré zdravotní péče, čisté vody, ekonomického růstu, důstojných pracovních podmínek, rovnosti mužů a žen či odpovědná spotřeba a využívání čisté energie.

Česku vynesl velmi vysoké hodnocení zejména fakt, že v zemi není příliš velká chudoba – kritéria tak splňuje z 99,7 procenta. Příznivě se projevila i nízká nezaměstnanost, nízká úmrtnost kojenců, dlouhá doba dožití či ekonomický růst.

Podstatně hůře je na tom Česko v prosazování inovací, zajišťování infrastruktury a vytváření partnerství k dosažení cílů (tj. rozvojové pomoci), kde se hodnocení pohybuje jen kolem 60 procent. Jako slabší hodnotí index SDG také velký výskyt obezity, rozdíl ve výdělcích mužů a žen, množství vyprodukovaných odpadků či nízký počet žádostí o patenty.

Celkově si však vede Česko dobře, v žebříčku udržitelného rozvoje je výše než všechny sousední státy včetně Německa a Rakouska. Ty se ovšem také umístily v první desítce. Mezi třiceti nejlépe hodnocenými státy jsou pak i ostatní země Visegrádské skupiny – Maďarsko na 18. příčce se 78 body, Slovensko na 23. pozici se 76,9 bodu a Polsko je 27. s 75,8 bodu. Až za nimi pak skončily některé globální velmoci – USA obsadily 42. pozici, Rusko 62. a Čína 71. Nejnižšího hodnocení dosáhly Demokratická republika Kongo, Čad a Středoafrická republika.

Index nevyšel poprvé. Loni bylo Česko až patnácté s hodnocením 76,7 bodu. První čtyři příčky si přitom rozdělily tytéž země jako lets. Autoři aktuální zprávy však upozornili, že výsledky obou hodnocení nejsou srovnatelné, protože se změnila kritéria hodnocení.

Vydáno pod