Nobelovu cenu pro Wintona už podpořilo téměř 175 tisíc lidí

Praha – Čeští studenti, kteří podporují udělení Nobelovy ceny za mír Nicholasi Wintonovi, se chtějí obrátit přímo na komisi, která ocenění uděluje. Plánují jí zaslat petici, pod kterou je už téměř 175 tisíc podpisů. Návrh na udělení ceny za mír pro Nicholase Wintona dostal Nobelův výbor už potřetí. Letos v lednu ho podala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Nobelova komise by měla rozhodovat na podzim. Svůj podpis pod petici můžete připojit zde.

Studenti gymnázia Open Gate začali sbírat podpisy letos v lednu. V první fázi se rozhodli oslovit Pražany a nabízeli petici u zastávek na pražském Andělu, I. P. Pavlova a Palackého náměstí. Jen během tří dnů shromáždili na 4 000 podpisů. Nyní chtějí rozšířit Wintonův příběh i do světa. Oslovují proto hlavně školy v zemích, kde dnes žijí „Wintonovy děti“ a jejich potomci - jde především o Velkou Británii, USA, Izrael a Skandinávii. „Potřebujeme podporu co nejvíce lidí, potřebujeme, aby se Wintonův příběh rozšířil co nejdál,“ uvedla za iniciativu studentka Karin Paštiková. Chystá se také informační videospot, v němž by měla vystupovat herečka Klára Issová.

Kromě nominace na Nobelovu cenu chtějí studenti docílit i toho, aby se povědomí o činu sira Wintona rozšířilo po celém světě. „Aby když se řekne Wintonův seznam, aby to zarezonovalo stejně silně jako Schindlerův seznam, protože ty činy jsou srovnatelné,“ řekl už dříve učitel gymnázia Jiří Kostečka. Studenti plánují kampaň prodloužit až do léta. Pomoci jim v tom má i režisér tří filmů o Wintonovi Matej Mináč, který přislíbil propagovat tuto myšlenku při uvedení svého filmu v USA. Jedna petice už byla součástí Mináčova projektu, podepsalo se pod ni 120 000 lidí.

Petice pro podporu nominace Nicholase Wintona na Nobelovu cenu
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Letošní nominace se musela poslat do února, kvůli jejímu podání se studenti obrátili na předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS), která už v minulosti aktivity připomínající Wintonův odkaz podpořila. Němcová nominovala Wintona už potřetí. „Důvodem této opakované žádosti není pouze mé osobní přesvědčení, ale především vytrvalá iniciativa a neustále se zvyšující počet žádostí studentů z celé České republiky,“ uvedla v průvodním dopisu.

Nicholas Winton

zachránil 669 českých židovských dětí, když jim těsně před vypuknutím 2. světové války umožnil odjet speciálními vlaky z Československa do Anglie. Svým odvážným činem se nikdy nechlubil. Své tajemství neprozradil ani vlastní ženě Gretě, ta ale v roce 1988 přišla náhodou na půdě jejich domu na dokumenty, které se vztahovaly k příběhu. Winton je chtěl ze skromností sobě vlastní vyhodit, manželka je ale předala historičce Elizabeth Maxwelové, která zorganizovala setkání Wintona s „dětmi“ ve studiu BBC. Tehdejší emotivní záběry dojaly celý svět a z Wintona se stala známá a uznávaná osobnost.

Vydáno pod