Podepište rekonstrukci státu, vyzývají politiky protikorupční organizace

Praha - Nevládní protikorupční organizace, odborníci a zástupci podnikatelů přichazejí s iniciativou, jejímž prostřednictvím chtějí přimět zákonodárce, aby se zavázali ještě do konce tohoto mandátu odhlasovat 9 klíčových požadavků, které mají přispět k efektivnímu boji s korupční praxí. V rámci projektu Rekonstrukce státu se mají poslanci a senátoři svým podpisem upsat k podpoře vytyčených opatření. Zahájit projekt má symbolické přestřižení chapadel modelu chobotnice.

„Společný projekt nevládních protikorupčních organizací, expertů, lidí z byznysu, ale také politiků, které do toho chceme a potřebujeme zatáhnout, má prosadit 9 zásadních protikorupčních opatření legislativní povahy ještě do voleb, tedy do konce tohoto volebního období,“ charakterizoval projekt ředitel Transparency International (TIC) David Ondráčka. TIC se podílí na řízení projektu, s jehož myšlenkou přišel Ekologický právní servis.

Subjekty podílející se na projektu sdílejí přesvědčení, že je třeba postrčit současnou politickou reprezentaci, aby opatření realizovala předtím, než se složení zákonodárců změní. „Je lepší mít schváleného vrabce ve sbírce zákonů, než mít holuba v předvolebních programech,“ prohlásil Ondráčka. Iniciátoři chtějí jít cestou společného tlaku na politiky, jemuž nebudou moci ustoupit.

9 klíčových požadavků:

  • Průhlednost financování politických stran a volebních kampaní
  • Majetková přiznání a jejich elektronizace ke dni nástupu do veřejné funkce
  • Zveřejnění všech veřejných smluv na internetu
  • Zrušení anonymních akcií a omezení anonymity vlastnictví
  • Odborná nominace do dozorčích rad a dalších správních orgánů státních a polostátních firem
  • Depolitizace a profesionalizace státní správy
  • Konec politického zasahování do činnosti státních zastupitelství
  • Průhlednost a efektivita legislativního procesu
  • Rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ)

Iniciátoři považují za reálné prosadit všech 9 opatření ještě do voleb, chtějí obejít všechny zákonodárce a požadovat jejich podpis, kterým se zaváže, že 9 zmíněných požadavků podpoří v parlamentu. „V této chvíli máme 22 poslanců a senátorů, v ideálním případě jich chceme 281,“ prohlásil Ondráčka k projektu.

Eva Svobodová ze Svazu malých a středních podnikatelů:

„Malé a střední firmy nejsou přímým účastníkem korupce, nicméně se jich jako subdodavatelů dotýká zcela závažným způsobem… Jen několik málo čísel z realizovaného průzkumu – 60 procent malých a středních podniků řeklo, že nelze veřejnou zakázku vůbec získat bez korupce, 44 procent jednatelů bylo ochotno ohlásit takový podnět a přes 80 procent řeklo, že jsou určitě pro jednoduché a transparentní podmínky veřejných zakázek…“

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) iniciativu vnímá jako podporu její protikorupční strategie, která ve svém rámci všechny představené body označila za prioritní. „To, s čím přišla rekonstrukce státu, zrcadlově odpovídá definici v protikorupční strategii. Jsem ráda, že je to tak konkrétní a že podpora je takto široká,“ uvedla pro ČT24 Peake s tím, že řada bodů už je rozpracována nebo v legislativním procesu.