Letadlo Travel Service z Brna sjelo v Burgasu z dráhy

UDÁLOSTI: Letadlo se 178 Čechy sjelo v Burgasu z dráhy (zdroj: ČT24)

Na letišti v Burgasu havarovalo v úterý letadlo českého dopravce Travel Service. Airbus A320, který do bulharského černomořského města přiletěl z Brna, sjel po přistání z dráhy. Nikdo ze 178 cestujících a šesti členů posádky neutrpěl zranění. Kvůli mimořádné události však bylo celé dopoledne uzavřeno burgaské letiště.

Podle údajů z Flightradar24 přistál let z Brna v Burgasu krátce po tři čtvrtě na devět místního času. Po přistání ale sjel šestnáct let starý airbus z dráhy. Autentické záběry přistání natočil Zdeněk Kupsa, který letěl do Bulharska na dovolenou se ženou.

Posádka po zastavení ohlásila problémy s hydraulikou. Přistání proběhlo za deště, podle jednoho z cestujících letadlo nebrzdilo.

Mluvčí společnosti Travel Service Vladimíra Dufková nejprve uvedla s odvoláním na pracovníky letiště, že stroj vyjel předním kolem z dráhy, později však upřesnila, že se „při opouštění přistávací dráhy ocitl mimo zpevněnou letišní plochu“.

Letecký publicista Martin Velek se domnívá, že piloti měli problém stroj zvládnout. „Letadlo vyjelo z půlky dráhy. To by naznačovalo, že přiblížení na přistání nebo přistání nebylo stabilizované. To znamená, že piloti s letadlem bojovali,“ shrnul. 

Burgaské letiště krátce po incidentu oznámilo, že cestující jsou v pořádku, evakuovaní z letadla a čekají na zavazadla v terminálu. „Nešlo o vážnou událost,“ citovala vyjádření letiště sofijská agentura Novinite. Mluvčí Dufková řekla, že cestující vystoupili z letadla po letištních schodech. Potom se letadlo vrátilo na zpevněnou plochu.

Letadlo neřídili čeští piloti

Havarované letadlo neřídili čeští piloti. Pro své lety si Travel Service najímá zahraniční aerolinky. Let z Brna do Burgasu zajišťovala řecká společnost Orange2fly. Letadlo zatím zůstává na burgaském letišti. „V současné době je podrobeno důkladné technické kontrole,“ uvedla mluvčí Travel Service. Pro lidi, které mělo letadlo odvézt zpět do Česka, přiletěl jiný stroj.

Incidentem se zabývají i vyšetřovatelé bulharského ministra dopravy. Podle tiskového střediska letiště zatím není jasné, zda se jednalo o chybu pilota nebo zda sjetí letounu z dráhy způsobilo něco jiného.

Mezi lety 2012 a 2017 nám byly hlášeny čtyři události tohoto charakteru od našich dopravců. Z toho dva byly v zahraničí a dva se odehrály na letištích v České republice.
Josef Bejdák
vedoucí letecký inspektorů, ÚZPLN

Vzdušný přístav ve dvousettisícové metropoli jihovýchodního Bulharska, která je zároveň významným černomořským letoviskem, byl kvůli incidentu uzavřen. Provoz letiště byl obnoven čtvrt hodiny po poledni místního času (11 hodin SELČ). Do té doby dispečeři odkláněli letadla na letiště ve Varně.

Za 24 hodin mělo letadlo pět přeletů

Travel Service je charterový dopravce, v současnosti i největší letecký dopravce v Česku. Provozuje převážně Boeingy 737, airbusy si pronajímá od leasingových společností na letní sezonu. Stroj s řeckou registrací SX-ORG, který letěl ve čtvrtek ráno z Brna do Bulharska, je jedním z nich, pronajatý je od společnosti Orange2fly v rámci tzv. wet lease, řecký dopravce tedy stroj plně provozuje, byť v barvách jiné firmy. 

Poslední lety havarovaného letadla SX-ORG
Zdroj: flightradar24.com

Havarované letadlo bylo staré šestnáct a půl roku. Původně létalo pro společnost British Midland. Čtyři roky ho provozovaly také Golden Myanmar Airlines, které s jeho využíváním skončily v roce 2016. Od května letošního roku si letadlo pronajímá Smart Wings, která patří Travel Service. Za posledních 24 hodin stroj absolvoval celkem pět přeletů.