Edward potřetí, Zeman v premiéře

Praha – Na třídenní návštěvu dnes přilétá do Prahy britský princ Edward s manželkou Sophií. Nejmladší syn britské královny Alžběty II. se mimo jiné setká s prezidentem Milošem Zemanem, pro něhož to v jeho nové roli bude první oficiální zahraniční návštěva. Edward bude v Česku již potřetí, naposledy to bylo v červenci roku 2005. Na programu má britský pár návštěvu vzdělávacích a sociálních institucí a prezentaci české kultury a britské módy.

Hrabě a hraběnka z Wessexu přijíždějí na pozvání české pobočky nadace mezinárodní Ceny vévody z Edinburghu (programu Edie) a britského velvyslanectví v Praze. „Jsem ráda, že (…) v programu nebude chybět ani prezentace české kultury a kulturního dědictví, na které jsou Češi právem tak pyšní, ať už půjde o divadlo, hudbu nebo výtvarné umění,“ řekla britská velvyslankyně Sian MacLeodová.

Program třídenní návštěvy hraběte a hraběnky z Wessexu

Dnes čeká britský pár prohlídka Pražského hradu, ve středu se Edward zúčastní předávání certifikátů Ceny vévody z Edinburghu; tyto aktivity v nadaci převzal od svého otce Philipa. Mezinárodní cena je prestižním vzdělávacím programem, do něhož se zapojilo už přes osm milionů mladých lidí z více než 140 zemí. Hraběnka Sophie navštíví česko-britský Domov Sue Ryder pro seniory. Pár dále společně zavítá do Divadla pod Palmovkou, kde zhlédne zkoušku britské hry Králova řeč a setká se i s herci. Na britském velvyslanectví se bude prezentovat také luxusní britská móda od tvůrců, jako jsou například Alexander McQueen, Victorie Beckhamová nebo značka Karen Millen. Ve čtvrtek navštíví hrabě a hraběnka z Wessexu například Jedličkův ústav. Svůj program v Praze zakončí obědem, který představí britskou kuchyni.

Princ Edward, hrabě z Wessexu
Zdroj: Indigo/ISIFA/Getty Images

Kdo je princ Edward a jeho manželka?

V pořadí sedmý uchazeč v nástupnictví o britský trůn je v porovnání se svými sourozenci v mnohém výjimkou. Jako jediný se nerozvedl, má titul hrabě a není poznamenán výraznějšími skandály a aférami. Edward Anthony Richard Louis se narodil 10. března 1964 v Buckinghamském paláci Alžbětě II. a vzhledem se jí z jejích potomků nejvíce podobá. Studoval historii na Cambridgeské univerzitě. Po krátké vojenské kariéře u námořnictva pracoval pro divadelní produkční společnosti, mimo jiné ve společnosti Andrewa Lloyda Webbera. Pak se přesunul do televize, kde se podílel na dokumentech, které mapovaly život britských královských rodů.

Sophie Rhys-Jonesová, majitelka úspěšné reklamní agentury, vyrůstala v Kentu na jihu Anglie. Dcera sekretářky a obchodníka začínala v public relations a od roku 1997 měla vlastní reklamní společnost. V červnu 1999 se Edward a Sohie vzali na hradě Windsor. V den svatby se z Edwarda stal hrabě z Wessexu, čímž byla přerušena královská tradice, kdy děti monarchy dostávají v den svatby tradičně titul vévody. Dnes žije rodina v Bagshot Park v hrabství Surrey, mají dvě děti.

Princ Edward je v Česku potřetí

V ČR byl Edward v roce 1993, kdy byl hostem propagačního turnaje v pólu, a v roce 2005, kdy zavítal do Mariánských Lázní a do Prahy v rámci podpory programu Edie (nadace Ceny vévody z Edinburghu). Ten si klade za cíl nasměrování mladých lidí podporou sportovních aktivit a praktických dovedností. Byť Edward předával dvě nejvyšší ceny v golfovém turnaji o Cenu vévody z Edinburghu v Mariánských Lázních, sám si na golf moc nepotrpí. Golfové hřiště v Mariánských Lázních přitom v roce 1905 otvíral jeho prapradědeček, král Edward VII.

Princ Edward s manželkou Sophií
Zdroj: David Hartley/Rex Features/ISIFA

Členové britské královské rodiny jezdí do Česka poměrně často

Před třemi lety navštívil Českou republiku britský korunní princ Charles a jeho choť Camilla, vévodkyně z Cornwallu. Během čtyřdenního pobytu se setkali s politiky, navštívili památky, divadlo, mše, školy či ekologické vesnice. Charles byl tehdy v Česku už popáté, Camilla oficiálně poprvé. Princ v Brně převzal Velkou zlatou medaili Masarykovy univerzity za zájem o životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj a za činnost v charitě.

V říjnu 2007 zavítala do Česka princezna Anna. Vedle setkání s prezidentem Klausem měla na programu například i Velkou pardubickou, kde předávala cenu vítězi. Jediná dcera Alžběty II.,  jejíž oficiální titul v angličtině zní Princess Royal, platí za nejcivilnějšího královnina potomka.

V roce 2003 přijel do Česka princ Andrew jako zvláštní vyslanec pro mezinárodní obchod ostrovní obchodní vládní agentury British Trade International. Vévoda z Yorku, který je čtvrtý v pořadí v následnictví britského trůnu, zastupuje vládní obchodní agenturu od roku 2001, kdy opustil královské námořnictvo.

V roce 2005 zavítal do Západních Čech princ Michael, který je prvním bratrancem Alžběty II. On i jeho choť patří do nejužšího kruhu britské královské rodiny; princezna z Kentu má navíc úzké vazby k České republice, neboť její rodina z matčiny strany žila v Karlových Varech a sama princezna se v Karlových Varech na sklonku 2. světové války narodila.

V březnu 1996 navštívila české země jako první britský monarcha i královna Alžběta II. se svým manželem princem Filipem, vévodou z Edinburghu.