Prostitutky by měly platit daně, navrhuje Praha

Praha - Radní hlavního města Prahy v návrhu zákona o regulaci prostituce prosazují, aby se poskytování sexuálních služeb stalo „řádným podnikáním“. Prostitutky by tak musely žádat o povolení a platily by daně i zdravotní a sociální pojištění. Města a obce by zároveň dostaly pravomoc rozhodovat o tom, zda na jejich území nevěstince budou, či nikoli. Radnice by navíc měla právo provoz veřejných domů kontrolovat.

V České republice zatím žádná zákonná úprava prostituce neexistuje, zákon ani pojem „prostituce“ nezná. Kritici hovoří o tom, že by takový zákon prostituci prakticky legalizoval. To ale pražský radní Lukáš Manhart (TOP 09) odmítá, podle něj jde jen o regulaci. „Hlavní město Praha totiž nemá zákonnou možnost regulovat prostituci mimo veřejná prostranství,“ argumentuje radní Manhart.

Zákonná regulace by se podle něj neměla týkat pouze prostitutek, ale také míst, kde je prostituce provozována. „Pokud bude fyzická osoba chtít tuto činnost provozovat, bude muset splnit taxativně uvedené podmínky,“ tvrdí radní pro veřejnou správu a legislativu. Jednou z významných podmínek je bezúhonnost či zdravotní způsobilost, prostitutky by tudíž musely absolvovat pravidelné zdravotní prohlídky.

Pokud takové pracovnice všechny podmínky splní, dostanou od obecního úřadu speciální povolení, které ovšem nebude klasickým živnostenským listem. „Cílem je oddělit legální prostituci od nelegální prostituce,“ doplnil. Porušení zákona by s sebou podle Manharta neslo sankce ve výši od 15 tisíc korun do dvou milionů korun.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Petr Pípal, starosta obce Dubí

„Zkušenosti z ostatních zemí existují. Sto procent problému to samozřejmě neošetří. Ale pořád to bude lepší než nic. Obce nyní nemají vůbec žádnou možnost do této problematiky mluvit.“

Starosta města Dubí, které se díky svému umístění u hranic s Německem dlouhodobě potýká s prostitucí, návrh pražských radních přivítal. „Je to zapotřebí, jsme jedna z mála zemí, která nemá tuto problematiku ošetřenou,“ upozorňuje Petr Pípal (Severočeši.cz). 

Ovšem například premiér Petr Nečas těmto krokům oponuje. Stát se podle něj vydáním povolení k prostituci stane „největším pasákem“ a v zájmu vyšších daňových výnosů ztratí zájem prostituci omezovat. Lukáš Manhart takovou interpretaci rezolutně odmítá. „Tento zákon dá možnost dohlížet nad tímto jevem, regulovat ho a kontrolovat,“ vysvětluje. Po opoře v zákoně volají především obecní zastupitelstva. „Bez zákona obce stále dělají jen nějaké náhražky formou vyhlášek. Z těch si obvykle provozovatelé prostituce jen tropí legraci,“ uvedl Pípal.

Návrh musí nejprve schválit Rada Hlavního města Prahy, zastupitelům by se měl na stůl dostat v květnu. Teprve poté o něm může rozhodovat parlament. V Praze se o podobném zákonu diskutuje už řadu let. Zatím ale bez konkrétních výsledků. Jako problém se také může ukázat, že norma by s sebou přinesla nutnost vypovědět 60 let starou úmluvu OSN proti obchodování s lidmi.

Podle Pípala je v Česku téma prostituce „pole neorané“ a nyní dokonce ani samy prostitutky nejsou nijak chráněné. „Zákon by měl prostitutkám dát nějaká práva, měl by jim dát nějakou ochranu zdravotního stavu,“ navrhuje muž, který v minulosti zasedal v několika vládních výborech, které se otázkou sexuálních služeb zabývaly.

S prostitucí a nočními kluby, které sexuální služby nabízejí, se potýká především centrum hlavního města. „Jen v Praze 1 jsou to desítky a desítky erotických klubů,“ tvrdí Manhart. Praha má v současnosti vyhlášku, která zakazuje nabízet prostituci na veřejných prostranstvích, nemůže ji ale kontrolovat v uzavřených objektech.

Lukáš Manhart, radní pro veřejnou správu a legislativu

„Prostituce jako jev není zakázána, nemůže být tedy ani kontrolována. Dostáváme se tak do asburdní situace, kdy město chce tuto činnost kontrolovat a bojovat s tímto fenoménem a nemá k tomu zákonnou oporu.“

Prostituce
Zdroj: Jaroš Milan/ČTK

„Prostituce tu byla, je a bude, jejím přehlížením nic nezměníme. Zakázat něco, co neexistuje, ovšem nelze, proto musíme tento jev nejdříve uzákonit, jen tak nad ním získáme kontrolu,“ řekl náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09). Podle něho už má návrh předjednanou podporu některých poslanců, kteří byli za Prahu zvoleni do sněmovny.

Proti zákonné regulaci „nejstaršího povolání“ se v minulosti kromě Nečase stavěl premiérův stranický kolega Boris Šťastný. Zdravotnický expert ODS problematizoval zejména zdanění prostituce. „Nedovedu si dobře představit průkaznou a úplnou účetní evidenci v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů takové živnosti,“ vyjádřil se před rokem, když s podobným návrhem přišel poslanec VV Jiří Rusnok. Nebyla to zdaleka první snaha o zalepení legislativního vakua. Zákon chystala už před sedmi lety ČSSD, letos v únoru přišel s paralelním návrhem poslanec LIDEM Viktor Paggio.