Sobotka chystá bilancování s ministry. Opozice mluví o předvolební kampani

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v příštích týdnech bude scházet s ministry na bilančních jednáních. Chce s nimi hodnotit, co se jim během mandátu podařilo splnit. Schůzky má zakončit vydání materiálu, který zformuluje možná doporučení pro nový kabinet. Opoziční strany ale označují jednání za předvolební kampaň a zbytečný krok.

„Rád bych využil léto a začátek září, abych se postupně sešel s jednotlivými členy vlády, abychom bilancovali, co se podařilo splnit z pohledu vládního programového prohlášení a koaliční smlouvy,“ uvedl premiér. 

První se dočká Jurečka

První schůzka čeká Sobotku v úterý. Zamíří za ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Ten je s prací svého resortu spokojený. „Všechny věci, které byly v koaliční smlouvě a programovém prohlášení vlády, máme splněny,“ řekl České televizi.  

Sobotka bude bilancovat s ministry. Opozice mluví o kampani (zdroj: ČT24)

Dalším v pořadí bude lidovecký ministr kultury Daniel Herman. Na rozdíl od Jurečky ale schůzka proběhne mimo úřad. „Máme v plánu navštívit některé z našich příspěvkových organizací, jak už k tomu docházelo v minulých měsících,“ poznamenal ministr.

Důležitou součástí rozhovorů má být i debata o čerpání evropských fondů. Na tu se chce zaměřit i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO): „Budu hájit, co se nám povedlo, a to i z hlediska záchrany čerpání fondů z minulého období a rozjetí nového.“

Doporučení pro příští vládu

V září by měl kabinet také schvalovat zprávu, která zrekapituluje, jak velkou část programového prohlášení vláda splnila. Výsledkem rozhovorů by měla být i možná doporučení pro příští kabinet. „Z každého resortu určitě vyplynou určité zkušenosti, závěry, co jsme třeba chtěli zvládnout, ale nepodařilo se to z časových důvodů,“ uvedl Sobotka. 

Úřad vlády
Zdroj: ČT24

Premiér s ministry naposledy bilancoval loni v listopadu a prosinci. Tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) ho kvůli tomu kritizoval. Pochyboval o smyslu schůzek a označil je za marketingovou kampaň ČSSD. Sobotka tehdy upozorňoval Babiše především na rizika na ministerstvu dopravy, souhlas šéfa hnutí ANO k výměně Dana Ťoka (za ANO) ale nezískal.

Plánované bilancování  kritizuje i opozice. Místopředseda komunistů Jiří Dolejš se obává, že schůzky budou místo poctivé kontroly vládních slibů využity do volební kampaně.

Bublina o úspěšné vládě splaskla. Premiér není volební lídr, bývalý vicepremiér byl odvolán. Když se podíváte na kampaně jednotlivých stran, tak se tváří, že tady vlastně nikdo nevládl.
Zbyněk Stanjura
předseda poslaneckého klubu ODS

Podpora Sobotkova kabinetu u lidí postupně klesá. V červnovém průzkumu agentury CVVM důvěřovalo vládě 26 procent respondentů. Téměř třikrát víc oslovených ji ale vnímá negativně. Ještě během loňska se přitom podíl lidí, kteří vnímali kabinet pozitivně, pohyboval těsně pod 40 procenty. Průzkum proběhl mezi 5. a 18. červnem.

V květnovém průzkumu CVVM známkovali lidé i jednotlivé vládní resorty. Nejlepší hodnocení dostala kultura. Dobře dopadly i ministerstva zahraničí, místního rozvoje, životního prostředí a obrany. Naopak nejhůř Češi vnímají fungování vnitra. Horší známku než trojku dostaly i ministerstva školství, zdravotnictví, práce a dopravy. Výzkum proběhl od 8. do 18. května.