Zeman v Partii: Mynář kancléřem, MfD a LN s jeho rozhovory počítat nemají

Praha - Kancléřem prezidenta Miloše Zemana se opravdu stane dosavadní předseda Strany práv občanů ZEMANOVCŮ (SPOZ) Vratislav Mynář. Prezident to řekl v Partii televize Prima a dodal, že Mynář se logicky vzdá funkce předsedy strany. Zemanovou mluvčí bude Hana Burianová, která tuto funkci zastávala i v předvolební kampani, a ředitelem zahraničního odboru se stane diplomat Hynek Kmoníček. Prezident označil za svou prioritu doplnění Ústavního soudu, do církevních restitucí ani do výběru nového ministra obrany zasahovat nechce. Zeman rovněž v rozhovoru pro Partii avizoval, že Mladé frontě Dnes (MfD) a Lidovým novinám (LN) nebude dávat rozhovory.

Jmenování Mynáře by mohl Zeman podepsat v příštím týdnu. Mynář sám zatím považuje za pravděpodobné, že na nadcházejícím sjezdu (SPOZ) nebude obhajovat funkci předsedy. "Ještě si o tom promluvím s prezidentem i s republikovou radou strany, ale nebývám
zvyklý sedět na dvou židlích," uvedl. Funkci předsedy SPOZ ve Zlínském kraji, kterou obhájil na nedávném sjezdu, si ale zřejmě ponechá. Odchod svého budoucího kancléře z čela SPOZ považuje za logický také prezident, protože funkce v čele strany i vedení hradní kanceláře jsou práce na plný úvazek.

O lidech, jejichž jména dnes v televizi Zeman zveřejnil, se jako o žhavých kandidátech mluvilo už v minulých dnech.

Vizitky budoucích blízkých spolupracovníků:

Hana Burianová

  • budoucí mluvčí prezidenta Zemana, byla i mluvčí jeho kampaně
  • studuje politologii, pro stranu SPOZ pracuje už několik let
  • předsedkyně místní organizace SPOZ v Praze 12
       

Hynek Kmoníček

  • bude ředitelem zahraničního odboru
  • vystudoval obor hudební vědy na Pedagogické fakultě v Českých
    Budějovicích; v roce 1989 získal titul PaedDr.
  • v letech 1987 až 1991 studoval arabštinu a angličtinu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, poté hebrejštinu v Jeruzalémě
  • je zaměstnancem ministerstva zahraničních věcí, působil jako velvyslanec ČR při OSN v New Yorku a v letech 2006 až 2009 velvyslancem ČR pro Indii, Bangladéš, Nepál,
    Maledivy a Srí Lanku, od roku 2010 působí jako velvyslanec v Austálii

Vratislav Mynář

  • budoucí vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Miloše Zemana
  • vystudoval obor ekonomika stavebnictví na Vysokém učení
    technickém v Brně
  • předseda SPOZ, podnikatel, je členem statutárních orgánů řady firem, člen zastupitelstva Zlínského kraje, zastupitel městyse Osvětimany
  • do roku 2005 zasedal v dozorčí radě Českomoravské železárenské
  • byl šéfem předvolební kampaně Miloše Zeman

Lumbeho vila - nový domov prezidenta

Prezident Zeman bude s rodinou po dobu mandátu bydlet v Lumbeho vile u Jeleního příkopu nedaleko Pražského hradu. Na stejném místě žil donedávna Václav Klaus. Svůj výběr Zeman v televizi zdůvodnil přáním žít poblíž přírody a tím, že jeho žena Ivana si přeje psa. Doplnil, že už má vybráno konkrétní štěně zlatého retrievera.

Lumbeho vila
Zdroj: ČT24

LN a MfD bilanční rozhovory od prezidenta nedostanou

Miloš Zeman avizoval, že nebude dávat rozhovory Mladé frontě Dnes (MfD) a Lidovým novinám (LN). Důvody ale nesdělil. Jinak prý neodmítne nabídky ostatních médií složit jejich prostřednictvím občanům účty. S MfD měl neshody už jako premiér, oba listy kritizoval také v době předvolební prezidentské kampaně.

Šéfové zmíněných deníků netušili, jaké má Zeman důvody:

  • Dalibor Balšínek (LN): „Když šli Zemanovci do parlamentních voleb, a když Zeman kandidoval na prezidenta, tak si k nám vždycky rád přišel popovídat. Média mu tehdy byla užitečná. Nyní usiluje o znedůvěryhodnění médií, protože se obává, že by mu mohla komplikovat vládnutí.“
  • Robert Čásenský (MfD): "Nechce se mi věřit, že by se zrovna Miloš Zeman chtěl vyhýbat případným kritickým otázkám našich redaktorů."

Zeman chce o své práci informovat lidi také na náměstích měst při svých cestách do krajů. „Já bych chtěl, aby lidé na setkání se mnou chodili dobrovolně, toho dosáhnete tím, že je pozvete na náměstí,“ poznamenal v lednu v přímé volbě zvolený prezident, který do úřadu nastoupil v pátek. Jeho první domácí návštěva povede na Zlínsko.

Zeman již ve své předvolební kampani sdělil, že nebude dávat rozhovory ani pro slovenská média. Urazil ho totiž komentář deníku SME o tom, že Zeman je nejhorší ze všech možných kandidátů.

Zeman chce navštívit vojáky v Afghánistánu, jejich práce si váží.

Práce vojáků v misi si velice váží, zahraniční operace jsou podle něj jednou ze dvou základních rolí armády. Za tu druhou pokládá účast vojáků v integrovaném záchranném systému.

Na středečním jednání vlády bude prezident chybět

Miloš Zeman se nemůže zúčastnit nadcházejícího jednání vlády, na které jej pozval premiér Nečas, neboť na stejný čas má naplánovanou schůzku s hejtmany. Kromě toho se v pondělí sejde s velvyslanci. Na vládu se samozřejmě chystá a v plánu má i navštívit jednání obou komor parlamentu. Plánuje také setkání s jednotlivými ministry, předsedy všech poslaneckých a senátních klubů. 

Zeman se dotkl i toho, že ve vládě nyní chybí ministr obrany, resort vede dočasně premiér Petr Nečas (ODS). Podle Zemana je tato otázka skutečně v první řadě věcí předsedy vlády. „Chápu, že teď rok a čtvrt před volbami se do toho nikomu nechce,“ podotkl Zeman. Soudí, že ten, kdo do ministerského křesla nakonec usedne, projeví odvahu.