Počet stoletých v Česku klesá. Za první světové války se rodilo méně dětí

Aktuálně nejstarším obyvatelem Česka je žena z Prahy s ročníkem narození 1910. Nejstarší muž je pak z Královéhradeckého kraje, který má v rodném listu zapsán ročník narození 1912. Vyplývá to ze statistik České správy sociálního zabezpečení, která vyplácí starobní důchody. Letos v červnu žilo v Česku celkem 523 lidí, kteří se dožili sta a více let.

Počet stoletých lidí v posledních letech klesá, meziročně jich v červnu žilo o 60 méně. Velmi vysokého věku se totiž aktuálně dožívají slabé ročníky, které přišly na svět za první světové války, kdy se rodilo méně dětí.

Zatímco před rokem 1910 se podle údajů Českého statistického úřadu v českých zemích rodilo přes 300 tisíc dětí ročně, ve válečných letech to nebyla ani polovina.

Nejvíc lidí, kteří mají za sebou své sté narozeniny, bydlí v Praze: v hlavním městě jich žije 93. Na druhém místě je co se týče dlouhověkosti Jihomoravský kraj (78), naopak nejméně jich žije v Karlovarském kraji (12).

„Z celkového počtu 523 sto a víceletých důchodců je nejvyšší podíl 100letých (189), 107letí jsou čtyři,“ uvedla Renáta Provazníková z ČSSZ.

Po svých 100. narozeninách dostávají lidé v Česku vyšší důchod, zvedá se jim o 2000 korun. Částka má pokrýt výdaje na náročnější péči. Zvýšená penze pro lidi „s deseti křížky“ se zavedla už v roce 1969.