Češky se méně než dřív chrání proti rakovině děložního čípku, tvrdí lékaři

Události ČT: Na rakovinu děložního čípku umírá ročně asi 400 žen (zdroj: ČT24)

Proti rakovině děložního čípku se české ženy chrání méně než v minulosti. Zatímco dříve bylo očkováno 85 procent žen, nyní je to o deset procentních bodů méně. V Česku je navíc podceňováno očkování mužů, kteří mohou přenášet papilomavirus (HPV) způsobující rakovinu děložního čípku. V Česku lékaři každoročně odhalí tisíc nových případů této nemoci.

Rakovina děložního čípku je celosvětově čtvrtým nejrozšířenějším nádorovým onemocněním. V západní Evropě touto chorobou onemocní deset žen ze 100 tisíc, v Česku se týká 15 žen ze 100 tisíc. Výskyt rakoviny děložního čípku se v ČR sice snižuje, ale úmrtnost dosahuje 40 procent.

Nejvíce jsou rakovinou děložního čípku ohroženy ženy ve věku 30 až 40 let. Onemocnění se ale týká i starších žen, u nichž je vyšší riziko úmrtí. Je to dáno zejména tím, že starší ženy nechodí na pravidelné preventivní prohlídky.

Základem prevence rakoviny děložního čípku jsou očkování a pravidelné kontroly u gynekologa. „Děložní hrdlo je snadno přístupné při gynekologickém vyšetření a časně objevené přednádorové stavy lze úspěšně vyléčit,“ řekl David Cibula, který je vedoucím Onkologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a současný prezident Evropské společnosti gynekologické onkologie.

  • Je druhou nejčastější rakovinou u žen, hned po rakovině prsu. Ročně je v Česku diagnostikováno kolem 1000 případů rakoviny děložního čípku a až 400 žen na onemocnění každý rok umírá.
  • Samotnému nádoru předcházejí přednádorové změny buněk, se kterými se organismus někdy sám vypořádá. Neprojevují se žádnými zdravotními obtížemi a lze je odhalit jedině specializovaným cytologickým vyšetřením. Časně objevené přednádorové stavy lze úspěšně vyléčit. Čím později dojde k diagnóze, tím je léčba náročnější a méně úspěšná.
  • Stoprocentní ochrana před nákazou virem vedoucím k rakovině neexistuje. Nejčastěji se infekce přenáší při pohlavním styku, ale také při orálním sexu a dokonce i při pouhém kontaktu s kůží. Kondom sice snižuje riziko přenosu, ale k infekci může i tak dojít.
  • Možností je očkování proti tzv. vysoce rizikovým lidským papilomavirům (HPV), které vytvoří imunitní paměť chránící před infekcí a následným rozvojem onemocnění. Podle typu vakcíny chrání před dvěma až devíti typy virů. Třináctiletým dívkám ji hradí pojišťovna. Nejvhodnější je aplikace před zahájením sexuálního života, ale smysl má i poté.
  • Součástí prevence je i tzv. screening, tedy kontrola, při které lze včas objevit změny buněk a jednoduše je odstranit. Poprvé po zahájení sexuálního života a pak v pravidelných ročních intervalech bez omezení věku.

Podle Cibuly by toto onemocnění vůbec nemuselo existovat, neboť jsou dobré možnosti, jak rakovině děložního čípku předcházet. Základem léčby je včasné odhalení onemocnění v raném stádiu. Gynekologové také nabízejí možnost testování na přítomnost HPV, zdravotní pojišťovny ji ale nehradí.

Až čtyři pětiny žen se během života setkají s infekcí papilomavirem, který způsobuje rakovinu děložního čípku. Většinou se tělo infekci ubrání, ale papilomavirus v těle zůstává a může vést k rozvoji rakoviny i za několik let.

V Česku je navíc podceňováno očkování mužů, kteří mohou papilomavirus přenášet. Očkování chlapců podle Cibuly získává na významu, pokud je pokrytí očkováním u žen nižší, než je určitá hladina. „Ta hladina se většinou počítá na 80 procent a skutečností je, že u nás proočkovanost klesá pod 80 procent,“ upozornil Cibula. Podle něj jsou běžně očkováni chlapci v Rakousku a Austrálii.

Na riziko rakoviny děložního čípku má poukázat iniciativa Ride4Women, kdy se lékaři vydávají na cyklojízdu Evropou. Cesta čtvrtého ročníku zavedla lékaře do Prahy. Organizátorem akce je Evropská společnost gynekologické onkologie a letos ji podpořila společnost Roche, zaměřená na onkologii a zdravotnický výzkum.

  • Na vzniku rakoviny děložního čípku se podílí infekce některými typy tzv. vysoce rizikových lidských papilomavirů (HPV). Přenáší se nejčastěji pohlavním stykem. Infekce často probíhá zcela bez příznaků, proto mnoho lidí, kteří jsou přenašeči, o tom vůbec neví.
  • Očkování nechrání před všemi typy virů. Navozuje ale tvorbu protilátek proti těm typům, jejichž souvislost s rozvojem rakoviny děložního čípku je prokázána v největším procentu případů.
  • Očkování provádějí praktičtí lékaři pro děti a gynekologové. Injekce se aplikuje do ramenního svalu. Očkování je vázáno na lékařský předpis, pojišťovny ho platily do roku 2017 jen 13letým dívkám.  Od ledna 2018 mají nárok na ekonomicky nejvýhodnější vakcínu i chlapci. Vakcíny obsahují pouze obaly virů, není možné se jimi nakazit. 
  • Nejlepší výsledky a nejvyšší spolehlivost má očkování u dívek ještě před prvním stykem. Smysl však má i později, u žen až do zhruba 45 let. Dále je nutné docházet na pravidelné gynekologické preventivní kontroly. Očkování mohou podstoupit i muži.
  • GARDASIL 9 – Je účinná proti sedmi typům virů způsobujícím rakovinu děložního čípku a dvěma typům zodpovědným za tvorbu špičatých kondylomů. Jde o druhou generaci vakcíny, na trhu v Česku je od roku 2016, vyvinula ji společnost Merck, Sharp and Dohme.
  • SILGARD – Je účinná proti dvěma typům virů způsobujícím rakovinu děložního čípku a dvěma typům zodpovědným za tvorbu špičatých kondylomů. Na trhu v Česku je od roku 2007, vyvinula ji společnost Merck, Sharp and Dohme.
  • CERVARIX – Je účinná proti dvěma typům virů způsobujícím rakovinu děložního čípku. Na trhu v Česku je od roku 2007, vyvinula ji společnost GlaxoSmithKline. VZP hradí očkování touto vakcínou v plné výši.
  • Zdroj: hpvinfo.cz