Potlesk pouze při kritice médií. Smutné, soudí politolog Lebeda

Praha – Při inauguračním projevu Miloše Zemana ve Vladislavském sále kritizoval nový prezident mimo jiné média a komentátory, byl to jediný okamžik jeho projevu, kdy se v sále strhnul potlesk. To je velmi smutné, soudí politolog Tomáš Lebeda. Česká média rozhodně nepovažuje za bezchybná, apel politické reprezentace by se měl ale podle Lebedy zaměřit na kultivaci a profesionalizaci médií. Postavit na jednu úroveň kmotry, neonacisty a média považuje politolog za podivuhodné.

„Snažme se, aby lépe dělala svoji práci, ale nebojujme s nimi. To přece v demokracii není v pořádku,“ uvedl politolog pro ČT24. Pokud podobný výrok sklidí potlesk, považuje to za projev zkresleného pohledu politiků na média. „Mají média rádi ve chvíli, kdy je můžou využívat, aby do veřejného prostoru pouštěli informace, které se jim hodí. Pomocí různých profesionálů se to naučili velmi dobře. Ale ve chvíli, kdy média na veřejnost pouštějí něco, s čím nesouhlasí, hodnotí to obdobným způsobem,“ uvedl.

Miloš Zeman označil při svém projevu podstatnou část českých médií za jeden ze tří „ostrovů negativní deviace“. Upřesnil, že jde o část, která se zaměřuje na vymývání mozků, na mediální masáž a na manipulaci veřejným míněním. „Tu část, jejíž představitelé vynikají pozoruhodnou kombinací minimálních znalostí a maximálního sebevědomí. (potlesk) Upovídaní komentátoři, kteří píší o všem a nerozumějí ničemu, mně připomínají Čapkovu definici literárního kritika jako člověka, který radí spisovateli, jak by on napsal knihu, kdyby to uměl,“ pronesl při projevu Zeman.

Komentář Tomáše Lebedy a Alexandra Mitrofanova (zdroj: ČT24)

„Je to nešťastný výrok, který nemá v současnosti obdoby, aby v inauguračním projevu zaútočil na tisk, bez něhož vlastně nemůže existovat. Symbióza politiků a médií je základem fungování demokracie…,“ reagoval také spisovatel a publicista Karel Hvížďala. Upozornil, že se Zeman může snažit zasahovat do fungování veřejnoprávních médií, zejména televize a rozhlasu.

Soukromá média se prý mohou dostat pod tlak kvůli inzerentům. To není podle Hvížďaly dobrá zpráva obzvlášť, když by nefungovala opozice. „On mluvil znovu nepřímo o možnosti znovuzavedení opoziční smlouvy jako klidného typu vládnutí,“ poznamenal Hvížďala. Se Zemanovým výběrem nových ústavních soudců by to podle něj mohlo znamenat vykročení k poloprezidentskému systému a ohrožení tradiční funkce ústavních orgánů.