Peníze na sociální služby musí projít přes kraje, ty si stěžují, že jim chybějí miliony i návod

UDÁLOSTI: Zvýšit platy slíbila vláda, často to ale musí zajistit kraje (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří pracují v sociálních službách, doufají, že až na počátku srpna dostanou výplatní pásku, najdou na ní výrazně vyšší číslo než dosud. Zda se jejich naděje splní, však není zcela jisté. Peníze musí projít přes kraje, podle kterých ale ministerstvo práce poslalo pozdě instrukce a navíc si část krajů stěžuje, že nedostaly všechny potřebné peníze. Hrozí proto i několikaměsíční zdržení, než peníze od vlády dojdou k zaměstnavatelům.

Podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřího Horeckého chybí krajům na zvýšení platů v sociálních službách 822 milionů korun. Peníze měla poskytnou vláda. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ovšem naznačil, že je to vina krajů, které mají finance zprostředkovat a podle předsedy vlády se nezačaly na novinku včas připravovat.

„Vítám postup krajů, které se rozhodly jednat dříve. Myslím, že poskytnou těm, co pracují v sociálních službách, mnohem více jistoty,“ řekl premiér.

Schválit, měsíc viset, zpracovat, znovu schválit

Předsedkyně Asociace krajů a karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) však tvrdí, že kraje o mnoho rychleji pracovat nemohly. „Rozhodnutí jsme obdrželi v polovině června po naší urgenci a bez jakéhokoli návodu, jak celý proces uskutečnit,“ vzkázala. Rozdělení peněz přitom není právě rychlá záležitost. Zastupitelstvo musí změnit pravidla dotací, nová verze musí viset 30 dnů na úřední desce, následně je třeba zpracovat nové žádosti, připravit smlouvy a ty potom znovu předložit zastupitelům.

Ostatně ani v Karlovarském či Jihomoravském kraji, kde na vládní rozhodnutí o zvýšení platů reagovali nejpružněji, se peníze od státu nedostanou k zaměstnavatelům včas. Ti tak budou muset sáhnout do vlastních rezerv. V případě Jihomoravského kraje ujistil hejtman Bohumil Šimek (ANO), že se peníze dostanou k poskytovatelům sociálních služeb v regionu „nejpozději v průběhu srpna“.

To je přitom v řadě případů limit – rezervy u poskytovatelů sociálních služeb často nejsou tak velké, aby pokryly více než měsíční navýšení platů. „Pak už je to kritická doba,“ podotkla zástupkyně ředitele Domova důchodců Tmavý Důl Regina Špeldová. 

Právě tmavodolskému domovu důchodců se ovšem nabízí neradostná vyhlídka na to, že bude muset na peníze od státu čekat mnohem déle, možná až do listopadu. Novinku totiž musí projednat královéhradecké krajské zastupitelstvo a aby se přeposílání peněz urychlilo, musela by proběhnout mimořádná schůze. To se však nestane, zastupitelé se sejdou v září.

Peníze nepřišly všechny

Kraje navíc tvrdí, že peněz, které od státu dostaly, není dost. Jiří Horecký upozornil, že kraje žádaly zhruba 12 miliard, dostaly 9,2 miliardy. „Všichni na ministerstvu práce museli vědět, že potřeba je vyšší o víc než 3,5 miliardy,“ podotkl šéf Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Podle průzkumu České televize se peněz nedostává ve Středočeském, Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém a Libereckém kraji. To však vládní politici odmítají. „Dali jsme sto procent. Přesně jsme spočítali, kolik to bude znamenat pro kraje,“ zdůraznil premiér Sobotka.

Také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) ujistila, že „už dnes je (peníze) mají kraje na účtu“. Jde podle ní o rekordní částku. „Nikdy předtím takovou sumu navíc vláda krajům na navýšení platů a mezd v sociálních službách neposlala,“ podotkla.

Nedostatek peněz v sociálních službách
Zdroj: ČT24

O 23 procent více

Vládním nařízením se mají od července zvednout výdělky v sociálních službách o 23 procent. Zvyšuje se jen základní plat či mzda, která tvoří asi dvě třetiny a u některých profesí i polovinu vydělané částky, upřesnil Horecký. Pečovatelé v sociálních službách či domácnostech
seniorů dostávali loni v průměru 19 058 korun hrubého i s odměnami a všemi příspěvky, ovšem polovina pracovníků nedosáhla ani na 18 821 korun hrubého.

Přidáno přitom dostali pracovníci v sociálních službách již loni v listopadu. Podle místopředsedy sociální komise Asociace krajů Pavla Šotoly ovšem i s penězi na toto navýšení byl problém. Kraje dostaly od státu letos stejné dotace jako loni, suma listopadové přidání nezohlednila. „Navýšení bylo vždy dokryto dofinancováním. To loňské ale ne. Lidé nedostanou to, co jim je deklarováno. Hodně se o tom napsalo, nikdo to na výplatní pásce ale neviděl,“ řekl Šotola.

Více peněz i jinde

Loni v listopadu ani letos v červenci se zvýšení platů zdaleka netýká pouze lidí v sociálních službách, i když ti by tentokrát měli dostat relativně nejvíce. Celkem se ale změna platových tabulek od 1. července dotkla více než 90 tisíc zaměstnanců státu a přes 72 tisíc pracovníků, které odměňují samosprávy – tedy kraje a obce.

Například policisté, hasiči, celníci a vězeňští dozorci dostali přidáno deset procent. Vojáci z povolání mají navíc sedm procent. O desetinu více by měli vydělávat například i nepedagogičtí pracovníci ve školství.

Vydáno pod