Narcisky rozdány, Morana ve Vltavě. Aktivisté slavili Klausův odchod

Praha - Václavu Klausovi dnes končí prezidentský mandát a jeho odpůrci to v centru Prahy za přihlížení turistů oslavují. Na Hradčanském náměstí si nejprve rozdávali narcisky, pak u Karlova mostu vhodili do Vltavy hořící figurínu s Klausovou podobou. V podvečer se na Václavském náměstí podle odhadů policie sešlo asi osm stovek lidí. Od sedmi hodin večer se pak konal v Lucerna Music Baru při příležitosti střídání prezidentů rockový koncert.

Série happeningů pořádaných zástupci občanské společnosti začala na Hradčanském náměstí, kde si kritici prezidenta u živé Klausovy sochy rozdávali narcisky a propisovací pera. „Cílem akce je vyjádřit úlevu nad odchodem Václava Klause z vysoké ústavní funkce, provést bilanci jeho působení a především rituálně zajistit, aby se již do české politiky nevrátil,“ vysvětlil za organizátory Václav Němec z Pražského fóra.

Muž, který v karikující masce hlavu státu představoval, měl nakonec psacích potřeb plné kapsy. Klaus také od organizátorů dostal ocenění, podle Němce „za zásluhy na sjednocení občanské společnosti“. 

Kolem 16:00 se aktivisté od Hradu za zvuku staročeských zpěvů vydali Nerudovou ulicí ke Karlovu mostu. Zde kolem páté Moranu v podobě Václava Klause nejdříve zapálili a poté svrhnuli do Vltavy.

Chilský incident s perem

Propiskami lidé připomínali příhodu, kdy kamery při Klausově návštěvě v Chile zaznamenaly, jak prezident při tiskové konferenci se svým tamním protějškem bere ceremoniální pero a vkládá jej do kapsy. Události si, k nelibosti prezidentské kanceláře, všimla v následujících dnech média v mnoha zemích světa.

Po šesté hodině lidé zcela zaplnili prostranství pod sochou svatého Václava. Účastníci mohli na velkoplošné obrazovce sledovat záznamy z televizního zpravodajství mapující Klausovo působení, z nichž největší ohlas měl zpravodajský příspěvek zabývající se jeho chilskou příhodou s ceremoniálním perem. Zpravodajské záznamy střídaly projevy řečníků a vystoupení zpěváků na vedlejším pódiu, mimo jiné promluvil prezident Herecké asociace Jiří Hromada a zazpívali hudebníci Ondřej Brousek a Ivan Hlas.

„Goodbye Klaus“

Od sedmi hodin večer pak prezidentův odchod z funkce oslavovali čeští rockoví a punkoví hudebníci. V pražském Lucerna Music Baru proběhl „radostně rozlučkový večírek“ s názvem Goodbye Klaus. Diváci zde mohli vidět například kapely Visací zámek, Airfare, Volant či Ester Kočičková + Lubomír Nohavica.

Jan Haubert, zpěvák kapely Visací zámek už před časem uvedl, že Klaus byl velmi výrazný prezident a že věří, že „jeho odchod z funkce radostně oslaví celá země“. „Když jsme o Klausovi mluvili s Lubošem Nohavicou, napadlo ho, že by bylo dobré jeho odchod oslavit. To mě zaujalo, protože slavení odcházení je něco jiného než slavit něčí nástup,“ uvedl Haubert na dnešní akci v Lucerně. Podobné koncerty se až do 9. března uskuteční také v Plzni, Ostravě, Kutné Hoře, Olomouci a Brně.

Koncert Goodbye Klaus v pražské Lucerně
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Oslavy odchodu prezidenta jsou mimo jiné reakcí na neveřejný koncert pro Václava Klause, který se pod názvem Díky nejen za jazz, pane prezidente uskutečnil 3. března na Pražském hradě. Vystoupila na něm například zpěvačka Lucie Bílá nebo jazzový pianista Emil Viklický.

Z výzkumů agentur plyne, že důvěra ve Václava Klause byla během 20 let jeho působení v české politice nevyrovnaná. Jako premiér i prezident se Klaus nejprve těšil vysoké důvěře až 70 procent lidí, která ale v obou případech postupně klesala ke 30 procentům. S posledním propadem důvěry a obliby se Klaus potýká od počátku roku, především v důsledku široce kritizované amnestie, kterou vyhlásil na Nový rok.

Klausovu prezidentskou éru minutu před půlnocí odbije zvon katedrály sv. Víta. Hudba Hradní stráže zahraje fanfáru a po svěšení prezidentské standarty se areál Pražského hradu symbolicky uzavře až do pátečního příjezdu Klausova nástupce Zemana na inauguraci.