Klimatická dohoda se ve sněmovně napopáté dočkala, poslanci ji poslali do dalšího čtení

Události:Hádky o klimatickou dohodu ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Dolní komora měla v úterý na programu hned trojici významných mezinárodních závazků. Poslanci v prvním čtení kývli jednak na obchodní dohodu mezi EU a Kanadou, jednak se popáté vraceli k projednávání pařížské klimatické dohody, také tu nakonec poslali do výborů. Naopak vyslání české vojenské mise na ochranu Pobaltí poslanci odložili na středu.

Okolo klimatické dohody se čekaly největší kontroverze, smlouvu totiž předtím zákonodárci ani po čtyřech pokusech nepropustili k projednání ve výborech. Naposledy se jí věnovali začátkem března a teď je čekalo už páté kolo. Nakonec ji sněmovna poslala do zahraničního výboru a také do výboru pro životní prostředí. Ke třetímu čtení by se poslanci mohli dostat v září, Senát ratifikaci schválil už v dubnu.

Proti se stavěli hlavně občanští demokraté. Neprosadili však návrh, aby bylo její projednávání přerušeno do té doby, než vláda posoudí dopady na českou ekonomiku a na ústavní pořádek.

Podle poslance ODS Jana Zahradníka je text dohody jen výsledkem vědeckých modelů, které jsou odtržené od reality. Povede podle něho k dalšímu prohlubování klimatické změny, ztrátě prosperity, snížení konkurenceschopnosti a degradaci krajiny.

Komunista Jan Klán, který se označil za podporovatele smlouvy, naopak prohlásil, že za globální oteplování je zodpovědný globální kapitalismus. „Volný trh způsobuje nárůst exhalací skleníkových plynů,“ řekl. 

Události, komentáře: Klimatická dohoda ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Dohoda už platí, bez ohledu na Česko

V Evropě patří Česko spolu s Nizozemskem nebo Srbskem k posledním zemím, které smlouvu dosud neratifikovaly. Celkem jich je dvaačtyřicet – dále například Angola, Dominikánská republika nebo Uzbekistán. Spojené státy od ní z rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa odstoupily.

Právě toto rozhodnutí komentovali Zahradník i Klán. Zatímco Zahradník je označil za správný krok, Klán za ním vidí těžařské společnosti, které označil za uhlíkovou lobby. A zatímco Zahradník zapochyboval o tom, že dohodu bude naplňovat Čína, Klán soudí, že by se tato země mohla stát tahounem obnovitelných zdrojů.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nebude dohoda pro Česko znamenat žádné další zatížení nad závazky, které už dalo v rámci Evropské unie. Připomněl taky, že Česká republika je posledním unijním státem, který zatím smlouvu neratifikoval. 

„Ratifikace pařížské dohody je naším příspěvkem k solidaritě globálního úsilí o snížení emisí CO2. Pokud jsme zatím neratifikovali, nebo jsme to odkládali, tak to vypadá spíš jako gesto sobectví,“ kritizoval v Devadesátce ČT24 ministr Brabec.

Dohoda, kterou podepsali předloni v prosinci v Paříži zástupci téměř 200 zemí, nabyla platnosti bez ohledu na postoj Česka začátkem loňského listopadu. Podařilo se dosáhnout toho, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa. 

Oteplování se má podle textu dohody udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého. Pařížský dokument nahrazuje Kjótský protokol z roku 1997.