Stephen King má být novým americkým velvyslancem v ČR, navrhl ho Trump

Novým americkým velvyslancem v České republice bude pravděpodobně Stephen King. Dosavadní úvahy potvrdil americký prezident Donald Trump. Jde o podnikatele z Wisconsinu, původně se objevily i spekulace, že by se velvyslancem mohl stát stejnojmenný kongresman z Iowy. Prezidentův výběr ještě musí schválit Senát.

Americkým velvyslancem v Česku nebude ani známý spisovatel, ani vlivný kongresman. V Schönbornském paláci nejspíše usedne Stephen King, který si post vysloužil jako významný dárce a přispěvatel na kampaň pro republikánského prezidenta. Jmenování velvyslance podle takového klíče je v USA obvyklá praxe.

Pětasedmdesátiletý podnikatel King v minulosti pracoval na Federálním úřadu pro vyšetřování a byl také vyšetřovatelem senátní podkomise pro vyšetřování, uvedl s odkazem na Bílý dům washingtonský deník The Hill. Pracoval i na ministerstvu zemědělství, neúspěšně se pokoušel i o senátní kandidaturu. V současnosti je výkonným ředitelem centra pro profesionální rozvoj na obchodní škole při univerzitě v Madisonu.

Jaká byla předchozí kariéra Stephena Kinga, zjišťovala Nikola Reindlová (zdroj: ČT24)

Politicky je King blízký šéfovi sněmovny Paulu Ryanovi. Vedl jeho kampaně, Ryanův bratr Tobin je navíc Kingovým společníkem v podnikání. S prezidentem Trumpem se však nepřátelí. „Myslím, že spíše (než z Trumpovy tradice) vychází z té klasické Reaganovy: národní obrana, obchod, rodinné hodnoty. Tradiční republikánský proud, který dominoval několik dekád,“ charakterizoval Stephena Kinga novinář Craig Gilbert z washingtonské kanceláře Milwaukee Journal Sentinel.

Gloriet nad Schönbornským palácem
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Podle amerických médií oznámil prezident Donald Trump svůj výběr velvyslanců Spojených států v České republice a také v Itálii, kde by měl Bílý dům reprezentovat další významný dárce Republikánské strany Lewis Eisenberg. Oba kandidáty ještě musí potvrdit americký Senát.

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) však považuje Kingovo schválení za „velmi pravděpodobné, protože pan King je člověk, který dlouho pracoval pro Republikánskou stranu“. Dodal, že není ani důvod k tomu, aby Stephen King neobdržel agrément (schválení, souhlas - pozn. red.) od České republiky.

Exministr Svoboda: Je dobré mít velvyslance s jasnými politickými názory (zdroj: ČT24)

Stephenu Kingovi ostatně již pogratuloval jeho předchůdce Andrew Schapiro, kterého jmenoval minulý americký prezident Barack Obama v roce 2014 a skončil po Trumpově příchodu do Bílého domu. „Není lepší zaměstnání než reprezentovat Spojené státy v Praze,“ uvedl.

O místo velvyslankyně v Praze loni krátce po vítězství Trumpa ve volbách projevila zájem jeho první manželka Ivana Trumpová, rodačka ze Zlína. To velmi přivítal český prezident Miloš Zeman, který tehdy uvedl, že lepší velvyslankyni by Spojené státy do Česka poslat nemohly. Trumpova první manželka ale nakonec podle Zemana tuto funkci odmítla s tím, že by to bylo příliš pracovně náročné.