„Nesmírně proevropský“ Klaus „totálně nepřijímá Švejka“

Praha - „Konečně tady zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí,“ pronesl s nadsázkou nyní už bývalý prezident Václav Klaus po zvolení Miloše Zemana jeho nástupcem a opět tím vyvolal značný rozruch. Výrok totiž zazněl v den, kdy byl před 20 lety zvolen prvním prezidentem České republiky Václav Havel, s nímž je slogan neodmyslitelně spojen. „Jsem velice šťasten, že si Václav Klaus slova Václava Havla ještě pamatuje, to už je velký pokrok,“ reagoval tehdy poražený prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg. Klausovy výroky vzbuzovaly kontroverze po celou jeho politickou kariéru. Portál ČT24 připravil výběr těch nejznámějších.

Václav Havel a Václav Klaus

  • Klaus o Havlovi:

„Myslím, že nesmírně stranický a stranící prezident byl Václav Havel. A skoro mám pocit, že nikdo, kdo by se tolik chtěl vměšovat do politického života, už po něm v historii naší země ani nebude.“ (Hospodářské noviny, 11. prosince 2002)

„Václav Havel (a jeho specifická ideologie, pro kterou nemám lepší název než havlismus) byl absolutně jiný svět. Trh nazýval hokynářstvím, místo demokracie chtěl elitářskou postdemokracii, místo konzervatismu a tradičních hodnot prosazoval modernistické boření existujícího lidského řádu. Byla to spíš ozvěna francouzského jakobínství než britský konzervativní princip klasického liberalismu. Bylo to extrémní levičáctví. Tyto věty jsou jen stručným naznačením zásadních rozdílů mezi námi dvěma, není to vážné pojednání o Václavu Havlovi.“ (Do Rzeczy, 11. 2. 2013)

  • Václav Havel s Václavem Klausem autor: Tomáš Krist, zdroj: ISIFA/Lidové noviny
  • Václav Klaus, Miloš Zeman a Václav Havel autor: Tomáš Krist, zdroj: ISIFA/Lidové noviny
  • Havel o Klausovi:

„Lehce mě zneklidňuje myšlení Václava Klause a dalších… Tady vzniká zvláštní svět jakési nerudnosti, zapšklé antipatie ke každému kritickému myšlení. Jako by najednou platilo, že žijeme v ideálním kapitalistickém světě a jakákoli kritická myšlenka podporuje teroristy.“ (Respekt, 1. října 2001)

„V případě komunistů se trošku divím… jejich zvláštní přilnavosti k tak prudce pravicové osobě, jako je Václav Klaus, který je v podstatě tržním fundamentalistou.“ (Rádio Impuls, 1. ledna 2008)

Václav Klaus dokázal vždy vyvolat rozruch (zdroj: ČT24)

Václav Klaus a Miloš Zeman

  • Klaus o Zemanovi:

„Miloš Zeman určitě ví, že jakkoli jsem mu v té volbě fandil, že i nadále zůstanu jeho odvěkým a nesmrtelným nepřítelem, který nesouhlasí téměř s každým výrokem, který kdy v životě udělal.“ (5. 2. 2013, po přijetí Zemana na Hradě)

  • Zeman o Klausovi:

„Václav Klaus je jediný silný protihráč, kterého jsem v politickém životě ČR potkal. Všichni ostatní byli stádo šašků.“ (Lidové noviny, 15. června 2002)

Václav Klaus a Mirek Topolánek

  • Klaus o Topolánkovi:

„Absolutně prázdný a falešný Topol.“ (SMS, kterou Klaus v prosinci 2002 reagoval na projev Mirka Topolánka na kongresu ODS)

„Já si vzpomenu, že když jsem ho prvně viděl někdy v polovině devadesátých let v Ostravě, a když jsem viděl, jaké názory zaujímá, tak nikdy nezapomenu, že jsem vrtěl hlavou.“ (Lidové noviny, 16. 5. 2009)

  • Topolánek o Klausovi:

„Já si myslím, že Václav Klaus je dobrý prezident… a že to, co je mu často vytýkáno - to znamená jeho názory na budoucnost Evropy, na problematiku globálního oteplování atd. - je naopak jeho přidaná hodnota.“ (Právo, 8. prosince 2007) 

„Pokud byl kdy v Česku někdo symbolem prorůstání byznysu do politiky, byl to právě Václav Klaus a podnikatelská klika, která jej obklopuje už z dob divoké privatizace.“ (ČTK, 20. října 2010)

„Je třeba čelit tomu byzantskému způsobu vládnutí Václava Klause popírajícímu ústavu… Neznám člověka, kde by rozpor mezi jeho slovy a tím, co skutečně dělá, byl tak markantní, jako je tomu právě u Klause.“ (Lidové noviny, 15. dubna 2011)

  • Klaus k ODS

„Abych probíhající přeměně ODS ze strany pravicové a občanské ve stranu politického středu a stranu spíše lobbistických zájmů než idejí nestál v cestě, rozhodl jsem se poděkovat vám za titul čestného předsedy a tohoto titulu se dnes, na tomto místě, definitivně vzdát.“ (Projev na kongresu ODS, 6. prosince 2008)

Nesmyslné globální oteplování

„Globální oteplování způsobené lidmi je nesmyslná fikce.“ (Právo, 19. září 2006)

„Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci.“ (Hospodářské noviny, 9. února 2007)

„Environmentalismus je inkarnace novodobého levičáctví.“ (Hospodářské noviny, 9. února 2007) 

„Ekologická ideologie se objevila už v 19. století. Ale teprve na přelomu 60. a 70. let 20. století se v USA a v západní Evropě objevili lidé, kteří byli proti svobodě, volnému trhu a demokracii a kterým se zdálo, že socialismus už není schopen 'inspirovat masy'. A tak se vrhli na toto téma, a to byl začátek tohoto hnutí.“ (ČTK, 9. 11. 2007)

O nevládních organizacích (NGO): „NGOism je pro mě nepřítel, jakého jsem měl dřív v komunismu - je skoro na stejné úrovni.“ (ČTK, 12. září 2005)

Evropské občanství

„Nepřeji si, abych měl v občanském průkazu za deset nebo dvacet let napsáno občanství evropské. Chci zůstat občanem českým a platit české daně.“ (předvolebním mítink v Neratovicích, 9. května 1996)

„Já jsem nesmírně proevropský, kéž by někdo jiný ještě byl tolik proevropský jako já. Ale proevropský neznamená poslušně scvaknout podpatky na každou věc, která se shodou okolností rozhodne v Bruselu. To není proevropství samo o sobě, to je v něčem daleko hlubším. A já věřím, že to já v sobě velmi silně mám.“ (ČTK, 8. ledna 2008)

„Neznám metodu, jak v praxi rozlišit 'špinavé' a 'čisté' peníze, znamenalo by to značné zpochybnění procesu malé privatizace, myslím, že to nebylo dobré rozhodnutí.“ (ČTK, 27. září 1991, Klaus tímto výrokem komentoval rozhodnutí vlády vydat předpis o prokazování původu peněz vkládaných do privatizace.) 

Opoziční smlouva a první atentát na prezidenta

  • Prezident Václav Klaus při incidentu v Chrastavě zdroj: ČT24
  • Stvrzení opoziční smlouvy zdroj: ČT24

„Politická korektnost je jedna z nejzhoubnějších věcí dnešní doby, je stejně děsivá jako marxismus, vrací nás nekonečně dozadu.“ (Hospodářské noviny, 9. února 2007)

„Já fakt nedovedu přijmout démonizaci opoziční smlouvy, tuto formu standardního menšinového vládnutí, které je běžné ve spoustě zemí světa.“ (Lidové noviny, 6. října 2012)

K útoku v Chrastavě: „To nebyl 'politováníhodný incident', jak nešťastně řekl pan premiér Petr Nečas. To byl spíše prvně za 100 let našeho moderního státu atentát na prezidenta republiky.“ (Mladá fronta DNES, 1. 10. 2012).

Klaus k výsledkům první přímé volby prezidenta: „… Český národ se nenechal zmást neuvěřitelnou mediální protikampaní. A kdybych chtěl použít nadsázku… tak já bych řekl, že teď konečně tady zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí.“ (Český rozhlas, 26. 1. 2013)

Poražený komunismus a okrajový disent

„Já bych velmi odlišoval hodnocení komunismu, který jsme někteří prožívali většinu svého života, od komunistické strany v prosinci 2007. Já si myslím, že tohle si trošičku směšujeme. Prostě komunistická strana je v našem svobodném demokratickém parlamentním systému zastoupena… Mně se zdá směšné, že dneska někdo hrdinně bojuje s komunismem, to měl bojovat před dvaceti, třiceti lety.“ (TV Prima, 23. prosince 2007) 

„Disidentské a další nekonformní iniciativy v komunistických zemích měly na pád komunismu vliv relativně okrajový, neboť komunismus zkolaboval, jinak řečeno nebyl poražen.“ (Lidové noviny, 12. ledna 2002)

„Každý dolar v kapse občana je pro totalitu nebezpečnější než disidentský časopis.“ (iDNES, 17. 6. 2011)

„Zklamáním pro mne bylo chování některých aktivistů českého disentu po listopadu 1989. Transformaci komunistického systému v normální společnost příliš nepomohli. Dávali tím najevo, že jim záleželo ani ne tak na svobodě pro všechny, jako na prosazení své představy o fungování společnosti a o zajištění svého místa v ní.“ (Lidové noviny, 12. ledna 2002)

Totálně nepřijatelný Švejk a děsivě špatný Mareček

  • Dobrý voják Švejk zdroj: ČT
  • Marečku, podejte mi pero! zdroj: ČT24

„Jestli je někdo, koho z české moderní mytologie totálně nepřijímám, je to právě Švejk a švejkovské pohledy na svět.“ (Mladá fronta DNES, 4. 3. 2003)

O filmu Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, natočeného podle Hrabalovy předlohy: „Neznám nic falešnějšího. Čirá snobárna.“ (Mladá fronta DNES, 4. 3. 2003)

„Nemohu přežít 'Marečku, podejte mi pero'. To považuji za děsivě, děsivě špatný film.“ (Pátek Lidových novin, 5. 2. 1999)

„Mám strach, že bez Bergmana a Antonioniho už film nebude tím, čím byl. Změnila se ale i doba, změnil se kulturní a civilizační rámec, ve kterém se filmy točí, film také nezvratně sestoupil ze svého původního piedestalu. Nahradila ho zcela dominantní televize. Moc bych si však přál, abychom nežili už jen ve světě Shreků, Harry Potterů, Pupenda, Tmavomodrého světa či Anglického krále.“ (Lidové noviny, 2. 8. 2007)

O návrhu Národní knihovny od architekta Jana Kaplického: „Podobně jako protijaderní aktivisté u Temelína jsem ochoten přivazovat se vlastním tělem a bránit, aby Národní knihovna v takové podobě na Letné byla.“ (ČTK, 4. května 2007)

O levicovém salátu a falešné džínové bundě

„Džíny jsem měl a mám, ale nikdy jsem neměl džínovou bundu. To mně bylo nesmírně cizí a falešné.“ (Lidové noviny, 30. 5. 1998)

„Ve čtvrtek 2. prosince, při čekání na zahájení živého rozhovoru na Radiožurnálu s redaktorem Janem Pokorným, jsme s mým tiskovým mluvčím Petrem Hájkem od pana redaktora dostali minerální vodu v plastové láhvi a já s úsměvem dodal, že by to ještě chtělo batůžek a snowboard, neboť to všechno jsou – z mého pohledu – velmi symptomatické předměty jednoho současného světového názoru či životního stylu. Tento světový názor považuji za levicový.“ (časopis Týden, 20. 12. 2004)

„Čokoládový krém je pravicový.“ (Tuto klasifikaci Václav Klaus vymyslel při večeři časopisu Instinkt na filmovém festivalu v Karlových Varech, 2005)

„Dáváte si salát? To považuji za levicovou úchylku a antijídlo.“ (Pátek Lidových novin, 24. 7. 2009)

„Kuřecí řízek je levicové jídlo.“ (svůj pohled na řízek svěřil premiér šéfovi areálu Monínec Jaroslavu Krejčímu, Blesk, 4. 2. 2011)

„Dovolená? To je barbaric relic, barbarský přežitek minulého století. Minulého tisíciletí.“ (Pátek Lidových novin, 24. 7. 2009)

  • Václav Klaus autor: František Vlček , zdroj: ISIFA/MAFRA
  • Václav Klaus na pochodu Praha–Prčice (2002) autor: Jan Zátorský, zdroj: ISIFA/Lidové noviny