Pražská žalobkyně Pavlánová bude rok brát nižší plat

Praha - Pražská žalobkyně Petra Pavlánová bude rok brát o deset procent nižší plat. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) ji potrestal za nečinnost. 11 měsíců zanedbávala dozor nad policejním vyšetřováním kauzy daňových deliktů se škodou nejméně 150 milionů korun. Neprovedla například prověrku spisu a nijak nereagovala na to, že jí policisté neposkytli vyžádané informace.

Kárnou žalobu na Pavlánovou podala loni v srpnu vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, a to hned deset dní po svém nástupu do funkce. „Pokud státní zástupkyně v takovéto věci nekoná téměř rok, vyjma toho, že jedinkrát reaguje na podnět policejního orgánu, považuji to za závažné selhání,“ řekla soudu.

Pavlánovou čeká zřejmě další kárná žaloba

Pavlánová připustila, že chybovala, vyplývá to prý z předložených dokumentů. Namítala ale, že kárná žaloba je promlčená a že s ní její prohřešek už v minulosti ústně projednal tehdejší šéf pražských žalobců Stanislav Mečl. Podle NSS ale Bradáčová lhůtu dodržela. Pavlánová navíc možná skončí před kárným soudem znovu. Šéfka vrchního státního zastupitelství prověřila její spisy a zřejmě zjistila další nedostatky: „Budu podávat další kárný návrh, kde budu chtít velmi zásadní opatření.“

Pavlánová působí na Vrchním státním zastupitelství v Praze. Na stole měla některé případy spojované s Radovanem Krejčířem. V minulosti řešila taky například kauzu bývalé šéfky České konsolidační agentury Radky Kafkové.