Zeman chápe poradce Hradu jako čestnou funkci. Nezaplatí je

Praha - Nastupující prezident Miloš Zeman nehodlá mít na Hradě stálé placené poradce. Řekl to v rozhovoru pro dnešní vydání časopisu Týden. Coby hlava státu plánuje Zeman schůzky s různými experty, jejich poradenství ale interpretuje jako čestnou funkci. Setkávat se prý občas bude i s odstupující hlavou státu Václavem Klausem, ale žádnou oficiální roli pro něj nechystá.

„Nehodlám mít žádné poradce, a tedy ani šéfa poradců. Předpokládám, že do Lán budu občas svolávat porady s různými experty, někteří budou stabilní, jiní ad hoc,“ řekl časopisu Zeman. Půjde podle něj o čestnou funkci. Zmínil například agronoma Františka Čubu nebo bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka.

Nastupující prezident zároveň zcela odmítl, že by se radil s lobbistou Miroslavem Šloufem. „Zůstane přítelem, ale nebude spolupracovníkem, který mi radí v otázkách spojených s výkonem prezidentské funkce,“ uvedl. Také má prý již vybraného nového hradního kancléře, ale jeho jméno zatím nechtěl zveřejnit. Ve funkci podle Zemana zůstane ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek.

Budoucí prezident by chtěl využít i zkušeností svého předchůdce Klause, ale nepřipravuje pro něj žádný oficiální post. „Spolupráci si představuji tak, že se s ním občas v Lánech rád setkám, protože jako můj celoživotní oponent je pro mě daleko inspirativnější než všichni přitakávači dohromady,“ řekl.

Vydáno pod