Co s uprchlíky? Chovanec nabídl Italům českou cestu: detenční zařízení

Česká republika je připravena pomoci Itálii se zavedením konceptu detencí, které v Česku fungují. „Nabídli jsme Italům už pomoc ve formě vyslání policistů a můžeme k tomu nabídnout i experty, kteří mají s konceptem zkušenosti,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a opět zdůraznil, že přerozdělování uprchlíků podle kvót odmítá.

Svému italskému protějšku Marcovi Minnitimu Chovanec už v nedávném dopise přislíbil možnost vyslat na jih Evropy policisty, případně návrh vládě na poskytnutí téměř 21 milionů korun na řešení přílivu uprchlíků z Libye.

„Evropa musí mít zájem na tom vědět, kdo se na jejím území pohybuje. Jak už jsem několikrát zdůraznil, tyto osoby je třeba důsledně prověřovat. Osoby, které nemají nárok na mezinárodní ochranu, je potřeba omezit na svobodě, umístit je do detenčních zařízení a efektivně navracet zpět do zemí původu,“ řekl Chovanec.

Uprchlíci
Zdroj: ČT24

Většina příchozích jsou podle něj ekonomičtí migranti bez nároku na mezinárodní ochranu, mění se prý i jejich skladba. „Podle statistik do Itálie proudí lidé například z Nigérie, Guinee, Bangladéše,“ dodal Chovanec.

Česko slibuje početný kontingent policistů

V dopise Minnitimu, který ministerstvo zveřejnilo ve čtvrtek, Chovanec napsal, že navrhne české vládě uvolnit až 800 tisíc eur (v přepočtu zhruba 20,9 milionu korun) na podporu aktivit EU v Libyi, které mají vést ke snížení počtu uprchlíků mířících z Libye do Unie.

Italskému ministrovi také sdělil, že je připraven vyslat na případnou Minnitiho žádost „početný kontingent policistů“, kteří by pomohli s vracením uprchlíků z Itálie.

Italský ministr vnitra Minniti v neděli vyzval evropské země, aby otevřely své přístavy lodím zachraňujícím migranty ve Středozemním moři, a ulevily tak Itálii. Ministři vnitra zemí EU ale na takový krok odmítli přistoupit.

Itálie je momentálně hlavní vstupní branou migrantů do Evropy. Po loňském uzavření takzvané balkánské stezky se jich většina snaží na starý kontinent dostat od břehů severní Afriky přes Středozemní moře.

Italský velvyslanec v ČR: Zasáhnout musíme v Africe, přesunout migranty do Česka nic nevyřeší

Podle italského velvyslance v ČR Alda Amatiho je Itálie ve složité situaci, z níž jí může pomoci jen evropská shoda na účinném řešení. To by mělo směřovat především do Afriky, kde mají vzniknout podle Amatiho tzv. selekční nebo sběrná centra. V nich by měli úředníci pod dohledem nevládních organizací za lidská práva rozhodovat o tom, kteří migranti mají šanci získat v Evropě azyl a kteří tedy získají i možnost do Evropy pokračovat.

„Zastavit tok lidí je potřeba v Africe. Posledních šest měsíců jsme jednali s vládami zemí poblíž Libye a máme už první výsledky. Samozřejmě že se zeměmi, kde se porušují lidská práva, nic vyjednat nemůžeme a ani nelze zabránit lidem, aby z těchto zemí odcházeli,“ uvedl v pořadu Události, komentáře Amati.

Italský velvyslanec: Řešení musí směřovat do Afriky (zdroj: ČT24)

Řešením podle něj nejsou detenční centra v Evropě ani Africe, kde často dochází k násilí, a v první řadě ani přerozdělování uprchlíků. „V Itálii brzy budou dva miliony lidí, poslat deset tisíc z nich do Česka nic nevyřeší. Ale práci si rozdělit musíme. Potřebujeme evropskou shodu,“ zdůraznil velvyslanec.

Evropská komise v úterý představila řadu opatření, jak Itálii v migrační krizi ulevit. Mezi návrhy je podpora libyjských úřadů prostřednictvím projektů za 46 milionů eur (přes 1,2 miliardy korun) či vyšší financování kroků k řízení migrace na italské straně za 35 milionů eur (asi 945 milionů korun).