Psychologové: Do současných školek dvouleté děti nepatří

Praha - Poslední ročník mateřských škol by mohl být povinný. Ministr školství Petr Fiala v pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že o tom chce debatovat s odborníky. Mateřské školy ale řeší i opačný problém - chybí jim vzdělávací programy pro dvouleté děti. Ty by v nich měly být spíš výjimečně, statistiky ale dokazují, že jich tam dochází přes 30 tisíc. Péče o ně je přitom podle učitelek i psychologů úplně jiná než o starší děti.

Jestli jde dítě do školky ve dvou nebo třech letech, je podstatný rozdíl. Třeba v tom, jestli se samo nají, nebo ne. „Dělá jim problémy se rozloučit ráno s maminkou, to trvá dlouho, než se to naučí, neumí si hrát, neumí si najít hračku, kamaráda,“ popisuje učitelka Jana Hanušová ze Svobody nad Úpou, kde mají dvouletých ve školce hned šest.

Svět dvouletých a tříletých je hodně jiný. Například i v tom, že zdaleka ne každý si ve dvou letech umí sám dojít na záchod. Podle zákona do školek chodí děti zpravidla od tří let. Slůvko zpravidla ale znamená, že jsou i pro mladší. A takové je skoro každé desáté. Jenže stát doteď neřekl, jak se o ně mají učitelky vlastně starat – vzdělávací program pro školky je pro tříleté a starší.

Psycholog: Do mateřských škol, tak, jak jsou koncipovány, dvouleté děti nepatří

„Počítá se s určitou samostatností, s určitým začleněním dětí do kolektivu, tyhle dvouapůlleté děti s tím mají problém,“ říká Hanušová. „Do mateřských škol, tak jak jsou koncipovány, dvouleté děti nepatří,“ myslí si i dětská psycholožka Jarmila Klégrová. Změny, které by s nimi počítaly, ministerstvo teprve chystá, platnost se předpokládá do září roku 2016.  

Dvouleté děti jsou v mateřských školách jen tam, kde je pro ně místo. Třeba ve velkých městech vůbec nemají šanci. Dětí je tolik, že leckde berou jen předškoláky. Větší šance pro všechny, i pro dvouleté děti, je ve školkách soukromých. Jenže se tu i víc platí, a to zhruba osm až patnáct tisíc korun měsíčně. Státní školka přitom stojí jen pár stovek.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod