Hygieniky trápí rostoucí výskyt svrabu

Ostrava - Severomoravští hygienici zvýšili dohled nad ubytovnami, a to kvůli rostoucímu výskytu svrabu v regionu. Počet lidí nakažených kožním parazitem v kraji totiž meziročně stoupl o sto případů. A čísla se zvyšují i na dalších místech republiky. Lidé totiž také často nemusí vědět, že svrabem trpí, protože jej zakrývá jiná nemoc.

Svrab se projevuje nepříjemným svěděním kůže, na které se vytváří pupínky a skvrny. Může za něj samička roztoče zákožky svrabové. Buduje si pod kůží chodbičky a tam klade vajíčka. Své o tom ví i pracovnice azylového domu v Ostravě, která se nakazila od jedné klientky.

Kde se můžete nakazit?

Svrab se nejčastěji objevuje tam, kde chybí hygiena, nakazit ale může i ty velmi čistotné. „V malých kolektivech, děti na táborech, vlastně domovy důchodců. Jsou to většinou lidé, kteří hodně jezdí na služební cesty,“ uvedla kožní lékařka Iva Špaňárová.

Právě teď má svrab svoji tradiční sezonu a nemocných přibývá. Hygienici proto kvůli svrabu zvýšili kontroly. „V současné době se setkáváme s mírným nárůstem výskytu svrabu, mezi populací od začátku roku je to zhruba 550 případů,“ doplnila mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. 

Šíření svrabu na Ostravsku (zdroj: ČT24)

Svrab se může přenést při sexu i pouhým dotykem, ale i z oblečení. Typické pupínky navíc nemusejí být pravidlem, někdy se objeví jen svědění. Kožního parazita se člověk z těla může spolehlivě zbavit speciálním krémem, musí ale zničit i veškeré jeho stopy v okolí. 

Jak se proti svrabu bránit?

Parazity zabíjejí vysoké teploty. Proto je vhodné ložní i spodní prádlo vyprat nejméně na šedesát stupňů anebo rovnou vyvařit. A pak ještě vše přežehlit. Pravidla důkladné čistírny musejí rodiny, ve kterých se svrab vyskytl, dodržovat denně.

Vloni se svrabem v Česku nakazily zhruba 4 000 lidí. Skutečný počet nemocných může být ale ještě vyšší, ne každý totiž jde se svědící kůží k lékaři.