Lepší kyčle budou od příštího roku na prodej

Praha - Pacienty, kteří se chystají na operaci kyčlí, čeká novinka. Od příštího roku si nejspíš budou moct připlatit za dražší endoprotézu. Počítá s tím ministr zdravotnictví Leoš Heger, který chce u kloubních náhrad i dalšího zdravotnického materiálu jasně určovat jejich ceny a rozdělit je na standard a nadstandard.

Sádry, čočky či očkování již patří mezi položky, za které si pacienti více než rok připlácí. A na seznamu nadstandardů se má brzy objevit další položka: kloubní náhrady. „V zásadě rozlišujeme dva základní typy endoprotéz. Cementovaná endoprotéza, která má hladký povrch a upevňuje se pomocí kostního cementu. A necementovaná protéza, kde se kanál ve stehenní kosti musí přesně vyfrézovat,“ uvedl Martin Krbec, primář ortopedie z FN Královské Vinohrady.

První kloubní náhrada se hodí pro starší pacienty s řídkými kostmi. Druhá lépe poslouží mladším a sportovně založeným lidem. Rozdíl je ale i v ceně. Klasická cementovaná náhrada je levnější. V současnosti rozhoduje o výběru protézy lékař. 

„Cena cementovaných endoprotéz se pohybuje v průměru někde mezi patnácti a dvaceti tisíci. Necemetované endoprotézy jsou pochopitelně dražší, řekněme dvakrát až třikrát,“ řekl Krbec.

Dnes hradí zdravotní pojišťovny všechny typy endoprotéz bez ohledu na cenu. Už za rok by si ale pacienti měli za dražší kloubní náhrady připlácet. Třeba až zmíněných 40 tisíc korun, pokud tedy nebudou dražší kloub nutně potřebovat. Základní kloub zůstane zdarma stále.

Reportáž Evy Davidové a Lucie Nekvasilové (zdroj: ČT24)

Změna má ušetřit peníze nemocnicím

„Připravujeme zákon, který zcela změní cenotvorbu zdravotnických materiálů. Domníváme se, že tam pak vznikne velký prostor pro nadstandard,“ uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Plánovaná změna ušetří další peníze v napjatém zdravotnickém rozpočtu. Ty přitom řadě nemocnic chybí právě i na operace kyčlí. Například Jiří Genzer čeká na endoprotézu už od loňského května. „Bych už byl nejradši, kdyby to už bylo za mnou,“ povzdechl si.

Někteří pacienti čekají na nový kloub i dva roky

Na výměnu kyčle čekají pacienti v nemocnici na Vinohradech průměrně tři měsíce. Obecně jsou lhůty v Praze nejkratší. Naopak nejdéle, víc než dva roky, musejí čekat pacienti FN v Ostravě. Každý pacient by měl přitom dostat endoprotézu nejpozději do roka. Bez ohledu na to, zda si připlatí, nebo ne.