Kominická praxe: Čistit se to nemusí, ale musí se psát, že se to čistilo

Praha - V Česku v posledních měsících přibývá požárů, za které mohou špatně vyčištěné a neudržované komíny. Hasiči jich ročně napočítají přes 900. Revize jsou přitom povinné. Toho využívají některé firmy, které se místo pořádné kontroly a vyčištění komínů zaměřují jen na rozdávání razítek.

Veronika Švarcová si před několika dny domů pozvala kominickou firmu. Za kontrolu a vyčištění pěti komínů zaplatila tři tisíce korun. Kominík prý ale zkontroloval jen dva a nevyčistil ani jeden s tím, že to nebylo nutné. „Jsem ráda, že máme tu zprávu, ale bohužel mi k ničemu není. Nevím, jestli mi k něčemu bude v případě, že vyhoříme,“ uvedla Švarcová. 

Takových případů je v poslední době víc. V pondělí hořel komín, který necelý týden předtím kontroloval kominík. „Hořely usazené komínové saze uvnitř komínového tělesa. V čistém komíně by se tohle stát nemělo,“ komentoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Lidé často přemýšlí, jak nařízení obejít

Podle svazu kominíků je nejlepší, když kominíka lidé znají nebo si ho nechají doporučit. Kontrola i s čištěním jednoho komína vyjde na tři sta až tisíc korun.

Ani majitelé komínů ale nejsou úplně bez viny. Přestože od roku 2011 platí nařízení vlády stanovující povinnost nechat si komín nejméně jednou ročně prohlédnout, hodně lidí přemýšlí, jak nařízení obejít. „Bohužel se povědomí našich občanů zajišťovat si vlastní bezpečnost stále snižuje, místo aby narůstalo,“ dodal Vasil Pekar z Profesní komory požární ochrany. 

Špatně vyčištěný komín nemusí způsobit jen požár, ale i otravu. Proti otravě ale mohou pomoci i maličkosti za pár stovek. „Užitím speciálních detektorů, hlásičů přítomnosti oxidu uhelnatého, lze zabránit až padesáti procentům těžkých otrav,“ uvedl Michal Hájek z Centra hyperbarické medicíny Městské nemocnice Ostrava-Fifejdy. V domech už je Češi mají, v bytech ale podle expertů často chybí.

Reportáž Elišky Bučinové a Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)