Sobotka vyslechne ministry. Chce vědět, co už do voleb nestihnou

Události: Premiér plánuje inspekční cesty po ministerstvech (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka plánuje inspekční cesty po ministerstvech. Od kolegů z vlády bude chtít slyšet, co už nestihnou prosadit a jaké problémy na jejich resortech přetrvávají. Opozice v tom vidí spíš předvolební tah. Předseda kabinetu mluví o logickém skládání účtů vlády, která – jako jedna z mála – zřejmě dokáže dokončit mandát.

Když naposledy hodnotil premiér ministry, označil Jana Mládka i Andreje Babiše za ty, kteří svoji práci dobře zvládají. Přesto už ani jeden z nich ve vládě není. Teď znovu budou muset všichni šéfové resortů vyložit karty a ukázat, co stihli.

„Já se určitě chci sejít ještě do voleb v klidu se všemi členy vlády jednotlivě, abychom bilancovali, co se povedlo a jaké věci tady jsou ještě k dodělání pro naši vládu,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zároveň chce všechny úspěchy vládního týmu sepsat. „Je to mimořádná situace, je to teprve potřetí v novodobých dějinách České republiky, kdy vláda dokončí celý svůj mandát,“ připomněl.

Předvolební tah, tvrdí opozice

„Pokud by to mělo sloužit k tomu, že ještě snad něco do voleb dodělají, tak k tomu jsem velmi skeptický. Tam už žádný prostor není,“ míní předseda ODS Petr Fiala.

„Myslím si, že to je ze strany pana premiéra spíš součást volební kampaně,“ dodává předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Vláda je v situaci, kdy může spoléhat pouze na exekutivu, v parlamentu jí většina klíčových věcí nefunguje. Na zlepšení pozice této vlády už po čtyřech letech, v samotném závěru, nevěřím,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Zákony brzdí i sněmovna, říkají ministři

„Od předsedy vlády je to logické na závěr funkčního období vlády se ptát ministrů, jakým způsobem naplnili priority a koaliční smlouvu,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministři s návštěvou premiéra nemají problém. Podle nich teď ale o úspěšnosti vlády stejně rozhodnou poslanci. „Některé zákony se zasekly v Poslanecké sněmovně jenom proto, že pravicová opozice a někdy i hnutí ANO ty zákony blokují,“ tvrdí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

„Některé ty body se samozřejmě připravovaly dlouho, ale to se netýká jenom paní kolegyně. Některé byly v tom osudí sněmovny velmi dlouho a upřímně řečeno, jednací řád umožňuje, aby stačilo relativně málo a dalo se to blokovat,“ připouští vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Zákony koaliční vlády Bohuslava Sobotky
Zdroj: ČT24/Úřad vlády

Vláda se před třemi a půl lety zavázala předložit 496 návrhů. Do konce března jich doputovalo do sněmovny 422, z toho 250 z nich už vyšlo ve Sbírce zákonů. Nesplněných zůstane hned několik koaličních slibů – třeba zákon o odpadech, zákon o zálohovaném výživném, insolvenční zákon nebo změna, která měla vytvořit ministerstvo vědy.

Čerpání dotací vázne

Největším problémem je teď čerpání peněz z evropských fondů, které má být i hlavním tématem pohovorů s ministry. Premiér požaduje, aby Česko během letošního roku vyčerpalo 60 miliard. Zatím je to necelých 27 miliard. „Abychom provedli takové změny v rámci čerpání, aby nehrozilo, že Česká republika přijde o jakékoli finanční prostředky,“ vysvětlil Sobotka.

Rychlé čerpání je přitom zásadní – z Bruselu začíná znít, že v souvislosti s brexitem mohou státy o část peněz přijít. Pro Česko je odhad zatím 120 miliard.

„Evropské fondy tvoří 50 procent státního rozpočtu České republiky. Kdybychom je neměli, tak já vůbec nevím, jakým způsobem bychom cokoli opravovali nebo cokoli postavili,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (nestr. za ANO).

„Spor v minulém rozpočtovém období 2007–2014 mezi státem a kraji i mezi jednotlivými ministerstvy, které měly na starost koordinaci i audit podmínek, ukázal, že systém není dobře nastavený. To, že se dočerpalo za každou cenu v roce 2015 a opticky to vylepšilo ekonomiku, to nebylo skutečné systémové zlepšení,“ míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Vydáno pod