Trest za on-line intimitu: Zajištění muži jako lukrativní cíl sextingu

Fenomén vydírání na internetu pomocí intimních fotografií se týká i dospělých a oběťmi jsou stále častěji movití muži. Vyděrači v některých případech žádají i 300 tisíc korun. Upozornila na to internetová poradna E-Bezpečí. Tu ve spolupráci s policií už sedmým rokem vede Centrum prevence rizikové virtuální komunikace na Univerzitě Palackého v Olomouci (UPOL).

Profesně úspěšný muž. To je podle zakladatele on-line poradny E-Bezpečí Kamila Kopeckého stále oblíbenější cíl internetových vyděračů. Na jejich poradnu se obrátily už desítky takových mužů, kterým vyděrači hrozí zveřejněním intimních fotografií nebo videa. „Měli jsme případy vydíraných policistů, lékařů, podnikatelů, manažerů velkých firem,“ uvedl Kopecký.

Pachatelé si podle něj vyhlížejí oběť, u které je pravděpodobné, že bude schopna zaplatit výkupné. To potvrzuje taky vyšetřovatel informační kriminality olomoucké policie Pavel Schweiner: „Ne zřídka jsou oběťmi významní a úspěšní muži, které zveřejnění takového materiálu může velmi poškodit a poznamenat.“

Narůstající tendenci vydírání mužů pozoruje taky poradna portálu Seznam.cz Seznam se bezpečně. „Skutečně zaznamenáváme zvýšený nárůst počtu případů, kde se objevuje nátlakové jednání,“ uvedl Martin Kožíšek, manažer pro internetovou bezpečnost portálu.

Jen za letošní první čtvrtletí se jim ozvalo třiadvacet vydíraných dospělých a za celý loňský rok to bylo téměř 80 případů. Podle Kožíška jsou další oblíbenou skupinou vyděračů taky dlouhodobě osamocení muži. Například svobodní čtyřicátníci, vdovci nebo muži po rozvodu.

Samotné vydírání postupuje podle Kopeckého podle jednoduchého modelu. „Muže osloví v prostředí sociální sítě žena, která zrovna zažila rozchod a která hledá porozumění – nějakou blízkou a spřízněnou duši,“ uvedl Kopecký.

Hlavní rajon vyděračů: sítě, seznamky, erotické portály

V obou případech končí komunikace získáním intimních fotografií nebo videa. Pachatel pak obětem vyhrožuje, že pokud nezaplatí určitou částku, zveřejní kompromitující materiál. Mužům dokonce hrozí označením za devianty a pedofily.

Častěji taky vyděrači vyhledávají své oběti na on-line seznamkách a erotických portálech. Vytipují si často už zadaného muže a následně mu vyhrožují, že jeho partnerce nebo rodině prozradí jejich působení na seznamce.

Internetová seznamka
Zdroj: ČT24

„Přijde vám normální, že máte partnerku a stejně si na internetu hledáte milenku?“ – i takto podle Kopeckého začínala zpráva, která končila žádostí o „výkupné“. V tomto případě pachatel žádal 30 tisíc korun. V jiném ale vyděrač žádal i desetkrát tolik. „Z praxe máme doloženo, že pod tíhou vydírání muži většinou zaplatí požadovanou sumu. Obávají se zveřejnění citlivého materiálu,“ sdělil Schweiner.

Odborníci přitom upozorňují na to, aby oběť nereagovala na výhrůžky a v žádném případě nedávala vyděrači peníze. Nikdo totiž nezaručí, že se i po zaplacení fotografie nebo video na internetu stejně neobjeví. Oběti vydírání se mají raději obrátit na policii nebo alespoň na poradnu.