ODS zrušila tři své buňky a odsoudila žalobu na amnestii

Jihlava - Výkonná rada ODS rozhodla o zrušení místních sdružení Praha 4, Praha-západ a Praha 12. V jejich řadách jsou osobnosti, ve které podle pražského primátora Bohuslava Svobody voliči nemají důvěru. Dalším důvodem je i netransparentní nábor nových členů. Výkonná rada ODS také poděkovala prezidentu Klausovi za důstojnou reprezentaci země ve dvou volebních obdobích. Zdůraznila, že pokus skupiny senátorů podat žalobu na prezidenta považuje za nedůstojný. Také souhlasila s předsedou ODS Petrem Nečasem, který navrhl nezvyšovat daňové sazby v příštích dvou letech.

To, že za pádem volebních preferencí mohou být i členové ODS, kteří jsou spojováni s různými kauzami, připouští mnozí zástupci vedení strany. „A to je problém, který musí ODS vyřešit a takovýchto lidí se zbavit,“ uvedl primátor Svoboda. V této souvislosti zmínil jména podnikatelů Tomáše Hrdličky, Palounka a „reziduálně a historicky“ to podle něj platí i pro Romana Janouška. „V politické straně mohou fungovat jenom lidé, kteří se k politice veřejně přihlásí, kteří se zodpovídají svým voličům a kteří pracují tak, aby naplnili to, proč byli zvoleni,“ podotkl.

Podle Premiéra Nečase do vedoucích funkcí už nesmí být jmenování lidé s podivnou minulostí. Za nepřijatelné považuje to, aby na tyto praktiky dopláceli lidé, kteří mají podporu voličů a jsou dobrými komunálními či celostátními politiky. Například v čele buňky Prahy 4, kterou se ODS také rozhodla zrušit, působí kontroverzní podnikatel Ondřej Palounek. Podle primátora Bohuslava Svobody už nemá důvěru ODS ani voličů. „Ten problém, který máme, je, že máme ve svých řadách lidi, kteří díky své činnosti, díky tomu, co dělali a dělají, nemají důvěru voličů,“ uvedl primátor.

Strana má  problém „černými dušemi“ ve straně

Už před jednáním výkonné rady se spekulovalo o tom, že oblastnímu sdružení Praha-západ kvůli tzv. černým duším hrozí zrušení, což se nakonec potvrdilo. Zabránit náboru černých duší má změna stanov. V návrhu je třeba podmínka, že se do strany mohou přihlásit lidé jen v místě, kde mají trvalé bydliště. Část členů ODS v Praze 4 si zase stěžovala na podivné okolnosti, které prý provázely nedávnou volbu předsedy místního sdružení v Nuslích.

Petr Nečas a Miroslava Němcová
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

V Praze 12 je podle lidí z pražské ODS problém s nedávným sněmem, na kterém bylo zvoleno nové vedení oblastního sdružení. Z funkce byl odvolán dosavadní šéf rady senátor Tomáš Grulich, který přitom na podzim obhájil svůj mandát. Na sněm prý byli podezřele nominováni delegáti.

Svoboda: Na obnově sdružení ODS by se mohl podílet Grulich a Benda

Na obnovení oblastních sdružení ODS v Praze 4 a 12 by se podle předsedy pražské ODS, primátora Bohuslava Svobody měli podílet lidé, kteří v těchto oblastech dlouhodobě působí. V Praze 4 by to podle něj mohl být poslanec Marek Benda, v Praze 12 pak senátor Tomáš Grulich.

S usnesením výkonné rady ale nesouhlasí vedení sdružení Praha-západ. „V posledních minutách se na mě obrací desítky členů ODS, kteří jsou ve straně pět, deset let i více a považují rozhodnutí výkonné rady za plivanec do jejich tváře,“ uvedl předseda sdružení Petr Makovský. Jde podle něj o krok zavánějící vnitrostranickým pučem. Podle politologa Zdeňka Zbořila je dnešní rozhodnutí ODS dalším důkazem toho, že se strana drolí a že její už rok trvající krize pokračuje.

Bohuslav Svoboda (ODS)
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Výkonná rada ODS ocenila postoj Zemana i Štěcha

Výkonná rada považuje pokus skupiny senátorů prosadit podání ústavní žaloby na prezidenta republiky za účelové zneužití Ústavy České republiky. Ocenila i státnický postoj zvoleného prezidenta Miloše Zemana a předsedy Senátu Milana Štěcha v tom, že takový způsob politického boje nepodpořili.

Vedení ODS zároveň sleduje s velkým znepokojením snahu levicové opozice využívat Ústavní soud jako třetí komoru parlamentu k prosazení svých záměrů. „Návrh senátorů na obžalobu prezidenta republiky z velezrady považujeme za zcela nepřiměřené zneužití role Ústavního soudu, které nemá obdobu v historii naší země,“ uvedla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Vedení ODS potřebuje získat podporu starostů a krajských organizací

Z některých krajů v minulých dnech zaznělo volání po předčasném kongresu ODS či alespoň po změně řádného podzimního kongresu na kongres volební, který by vybral nové stranické vedení. Jiní občanští demokraté ale poukazují na to, že ODS v současnosti nemá jiného jasně vyprofilovaného a obecně přijímaného lídra s dostatečným morálním kreditem.

Uvnitř ODS se v posledních dnech objevují snahy organizovat frakce, žádající „návrat“ ke kořenům stranického programu. Předseda ODS v Praze 11 Jiří Janeček odstoupil ze své stranické funkce a založil konzervativní pravou frakci uvnitř strany. „Po týdenní registraci členů do této frakce jsem velmi mile překvapen, jak mnoho opravdu pravicových členů ODS podporuje tuto myšlenku a chce se aktivně zapojit a pomoci ODS,“ uvedl.

Průzkum CVVM ukázal tento měsíc jen dvanáctiprocentní voličskou preferenci ODS, předstihla ji koaliční TOP 09 se 17 procenty. Nejsilnější česká strana, kterou je opoziční ČSSD, dosáhla na 41 procent preferencí. ODS zklamala v loňských krajských i senátních volbách, propadl také její kandidát v letošní přímé volbě hlavy státu.

Vydáno pod