Schwarzenberg Fischera v diplomacii nechce, Remka připouští

Praha - Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se v rozhovoru pro Lidové noviny (LN) postavil zásadně proti možnosti, že by se expremiér a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer stal velvyslancem. Sám Fischer přitom přechod do sféry diplomacie připustil. Pokud by ho na některý velvyslanecký post navrhl nastupující prezident Miloš Zeman, Schwarzenberg by odmítl. Naopak neprotestuje proti dosazení eurokomisaře za KSČM Vladimíra Remka na post ruského velvyslance. Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa je tato personálie Zemanovým přáním.

„Jsem zásadně proti, aby posty ambasadorů byly využity jako odškodnění pro neúspěšné nebo zbytečné politiky,“ prohlásil v rozhovoru pro deník ministr. Fischer, který před druhým kolem prezidentské volby podpořil Zemana proti Schwarzenbergovi, by se podle LN mohl stát velvyslancem například v Izraeli.

Schwarzenberg se netají s přesvědčením, že důležité velvyslanecké posty mají zastávat profesionálové. Existují prý jen výjimky, které to zvládnou bez předchozích zkušeností. „Jan Fischer má své zásluhy, ale preferoval bych, aby zůstal činný ve funkci bližší jeho povolání,“ sdělil.

Ministrův postoj podpořil i předseda vlády Petr Nečas. „Nemyslím si, že Česká republika je vůči každému z bývalých premiérů zavázána tím způsobem, že mají nějaké nároky po skončení svého úřadu. Zpráva, že bývalí premiéři automaticky nastupují do diplomacie, by byla zajímavá i pro mě osobně,“ reagoval v žertu.

Zeman kreslí Remkovi cestu z Bruselu do Moskvy

Schwarzenberg již se Zemanem hovořil například o obsazení postu velvyslance v Moskvě, kterým by se mohl stát bývalý kosmonaut a stávající europoslanec za KSČM Vladimír Remek. Tuto možnost si šéf resortu zahraničních věcí umí představit a podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa na ní má zájem i Zeman.

„Pan prezident Zeman má zájem, aby (Remek) ukončil svůj mandát v Evropském parlamentu a vyslyšel jeho přání, aby se stal velvyslancem v Ruské federaci,“ řekl po zhruba hodinové schůzce s budoucí hlavou státu Filip. Nyní podle něj záleží na Remkově názoru. S bývalým československým kosmonautem se sejde v pátek. „Zjistím, jestli má o to vůbec zájem jako evropský poslanec. Protože na tom asi bude záležet nejvíc,“ dodal Filip.

Komunisté se podle něj nebojí, že by Remkovým odchodem z Evropského parlamentu ztratili. KSČM bude mít stále čtyři mandáty. Flasarová, která již dříve v Evropském parlamentu působila, je vedoucí oddělení zahraniční politiky komunistické strany. „Je výraznou osobností KSČM, pokud jde o zahraniční politiku vůbec,“ řekl Filip.