Soud podnikatele Ježka z vazby nepustil

Podnikatel a někdejší vlivný člen ODS Daniel Ježek zůstane i nadále ve vazbě. Ústecký okresní soud zamítl jeho žádost o propuštění. S dalšími 23 lidmi je Ježek stíhaný v případu údajných machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad.

„Soud v případě pana obviněného shledal důvody útěkové vazby a návrh pana obviněného na propuštění zamítl,“ konstatoval státní zástupce Tomáš Minx.

Podnikatel šel do vazby loni v prosinci poté, co ho policie s ostatními začala stíhat kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, účast na organizované zločinecké skupině, zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a podplácení.

Proti rozhodnutí, kvůli kterému musí zůstat ve vazbě, má nyní možnost podat stížnost. Případem by se pak zabýval ústecký krajský soud. „Soud precizně odůvodnil své rozhodnutí. S klientem se poradíme, zda podáme nebo nepodáme opravný prostředek,“ reagoval Ježkův advokát Michael Kis. Ježek se bránil proti vazbě i u Ústavního soudu, na jaře tam neuspěl.

Kauza s propojením do politiky

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Mezi dalšími obviněnými jsou i politici včetně bývalé hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD) nebo vysocí úředníci.

Obviněný bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz nedávno u výslechu propojil zmanipulované zakázky s politickými stranami. Podle Českého rozhlasu řekl u výslechu, že dotace končily u žadatelů napojených na ODS a ČSSD. Obě politické strany ale nařčení odmítají s tvrzením, že šlo o selhání jednotlivců.