Babiš s Kalouskem se shodli v jediném: Nehýbat s firemními daněmi

Události, komentáře: Babiš a Kalousek o daních (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO představilo svůj daňový program. Po říjnových volbách, před nimiž se nachází v roli favorita, plánuje jeho šéf Andrej Babiš zrušit superhrubou mzdu, zavést daň z příjmu 19 procent s výjimkou bohatých lidí, kteří by platili daň vyšší, prosadit výdajové paušály či nižší DPH u základních potravin. Předseda opoziční TOP 09 uvedl, že návrhy, jež ANO předkládá, v minulosti sám prosadil, Babiš je v roce 2012 zrušil, a teď je naopak slibuje. Střetli se v pořadu Události, komentáře. Shodli se pouze na firemních daních, jež by ani jeden z nich neměnil.

Kalousek na úvod Událostí, komentářů řekl, že všechny daňové návrhy hnutí ANO byly součástí legislativy, která již byla schválena a měla začít platit v roce 2015, avšak Babišovo hnutí ji zrušilo. „Je to podobné, jako když zavedli EET a teď slibují nějaké úlevy,“ pozastavil se předseda TOP 09.

Superhrubá mzda byla zrušena v roce 2012, výdajové paušály byly uzákoněny v roce 2012. Ministr Babiš to zrušil a teď slibuje, že to zavede. Je to k smíchu.
Miroslav Kalousek

„Je to jednoduché. Pan Kalousek v roce 2012 připravil příští vládě, ve které věděl, že v ní nebude sedět, nášlapnou minu. Od roku 2015 připravil navýšení daní o 26 miliard,“ oponoval Babiš. Následně uvedl, že Kalousek nejprve navýšil DPH, a když seznal, že ministrem nebude, navrhl snížení daně.

Nemá přece logiku, aby někdo v roce 2012 navrhoval daňové změny v roce 2015, když bylo jasné, že nebude u vlády. My bychom také mohli populisticky navrhnout něco od roku 2018, co bude mít dopad na rozpočet, a to jsme neudělali.
Andrej Babiš
bývalý ministr financí

Důvod, proč je možné si nyní dovolit snižovat daně, spočívá podle Babiše v opatřeních, která již coby ministr financí prosadil: EET, kontrolní hlášení, daňová kobra, vyjmenoval. „Jsme jediný politický subjekt, který něco zavrhuje a zároveň říká, kolik to bude stát,“ dodal bývalý šéf státní kasy.

Hnutí ANO chce po volbách zavést daň z příjmu 19 procent, vyšší daň by platili lidé s příjmy nad 110 tisíc korun měsíčně. „Podstatné je, že lidé to skutečně dostanou ve výplatě. Někdo, kdo má hrubou mzdu 27 tisíc, a dostane paušál a ještě slevu na dani ze mzdy 1,1 procenta, ušetří ročně čistého 9600 korun,“ spočítal Babiš. „Tímto návrhem dáváme lidem 3,3 miliardy korun čistého na výplatní pásku,“ doplnil.

„Těžko mohu protestovat. 19 procent z hrubé mzdy bylo něco, co jsem prosadil v roce 2012,“ zopakoval Kalousek. Nesouhlasí ale se solidární přirážkou pro skupiny lidí s vyššími příjmy, která podle něj měla opodstatnění v době krize. TOP prosazuje jednu devatenáctiprocentní sazbu, slevy na dani ji pak podle předsedy činí progresivní.

TOP chce snížit zdanění práce

Hlavním cílem TOP, jehož chce po volbách dosáhnout, je snížení zdanění práce prostřednictvím snížení sociálního pojištění. „Aby zaměstnavatelé neměli pocit, že platí obrovské peníze, aby zaměstnanci neměli pocit, že berou malé výplaty, protože 50 procent z toho transferu si bere stát,“ vysvětlil Kalousek.

Výpadek by nahradil třicetiprocentním inkasem daně z přidané hodnoty, které by bylo dalším zdrojem financování důchodů. Dodal také, že počítá s budoucím růstem ekonomiky.

Babiš návrhy TOP 09 nepovažuje za reálné a soudí, že by ohrozily rozpočet. Hodlá provést analýzu důchodů, aby rozlišil matky, které se staraly o děti, a mají malý důchod, od rentiérů. „25 let řešíme problém důchodů a nikdo ho nevyřešil,“ uvedl, proč chce analýzu provést. Dodal, že v rámci stávající koalice strany shodu na důchodové reformně nenalezly.

Šéf hnutí ANO zdůraznil, že po volbách plánuje pokračovat v zavádění elektronické evidence tržeb, která podle něj narovnává podnikatelské prostředí v České republice a přináší peníze do státní kasy. Za každou cenu chce po volbách udržet i kontrolní hlášení, jinak podle něj v rozpočtu nebudou peníze.

Shoda na firemních daních

Andrej Babiš po volbách nechce hýbat s firemními daněmi. „Chceme zrušit daňové pobídky, nejsou potřeba. Máme nejnižší zaměstnanost v Evropě, naše firmy těžko hledají lidi,“ uvedl předseda ANO. Daňové prostředí chce stabilní a předvídatelné, i proto korporátní daně měnit nechce.

Stejný názor zastává Kalousek, ani on by firemní daně neměnil. „Co se týče investičních pobídek, hlavním kritériem nesmí být pracovní místo, hlavním kritériem musí být nápad a přidaná hodnota, abychom přestali dotovat neefektivní oligopoly, které brání pan ministr Babiš,“ řekl.