Letní festivaly startují. A s nimi viditelná i neviditelná bezpečnostní opatření

S koncem školního roku a začátkem prázdnin se naplno rozbíhají letní festivaly i venkovní sportovní a společenské akce. Bezpečnostní terminologií řečeno jde o měkké cíle. Po teroristických útocích v zahraničí připravilo české ministerstvo vnitra koncepci ochrany těchto cílů a nyní vydalo i brožuru pro obce a pořadatele, jak postupovat.

Pořadatelé festivalů samozřejmě už mají zkušenosti s požadavky na bezpečnostní opatření. O tom svědčí jejich webové stránky, kde návštěvníky v průběhu let stále přesněji informují, co je zakázáno a k čemu se zakoupením vstupenky zavazují.

Brožurka pak naopak připomíná povinnosti samotným pořadatelům a obcí, kde se akce konají.

„Řada festivalů je už dnes z bezpečnostního hlediska zajištěná dobře. Mnoho dalších ale z různých důvodů takto komplexně zajištěno není. Proto v brožuře přehledně shrnujeme veškeré standardy, které obce či pořadatelé nejen musí udělat, ale také mohou přijmout ještě nad rámec současné legislativy,“ uvedl ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality ministerstva vnitra David Chovanec.

  • Termín „měkké cíle“ (soft targets) není nikde přesně definován, toto označení je bezpečnostní komunitou používáno pro označení míst s vysokou koncentrací osob a nízkou úrovní zabezpečení proti násilným útokům.
  • Proto jsou zejména v poslední době tato místa vybírána jako cíl útoků, typicky útoků teroristických. 
  • Naopak tzv. hard targets, tvrdé cíle jsou dobře chráněné a střežené objekty útoků (např. některé státní objekty, vojenské objekty, objekty dalších bezpečnostních složek, ale i některé dobře chráněné či střežené nestátní či komerční objekty).
  • Zdroj: Ministerstvo vnitra

Mezi 11 základních bezpečnostních opatření, která ministerstvo vnitra pořadatelům doporučuje, patří například správné a včasné nahlášení akce všem odpovědným složkám a určení kontaktní osoby odpovědné za bezpečnost.

Dále jasně nastavená pravidla spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému a obecní policií, vypracování analýzy hrozeb a vyhodnocení rizik. Důležitá je i dostatečná pořadatelská služba, proškolení personálu nebo dostatečně s předstihem zveřejněný návštěvní řád.

David Chovanec z ministerstva vnitra pořadatelům také doporučuje, aby si dostatečně dlouho dopředu zkusili modelovat určité situace a cíleně se na ně připravovali. Zmínil i zmapování areálu, přístupových a únikových cest, pro případ, že dojde k incidentu. 

Je dobré činit i preventivní opatření, uvedl. „Mít ve štábu lidi, kteří jsou vycvičeni na identifikování rizikového chování účastníků, aby případně včas dokázali reagovat na útočníka ještě dřív, než se do areálu dostane a způsobí nějaké reálné škody,“ řekl Chovanec.