Babiš na další uniklé nahrávce dává Havla do souvislosti s StB

Na anonymním twitterovém účtu se objevila další nahrávka týkající se šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Babiš na ní hovoří o událostech v roce 1989 a Václava Havla dává do souvislosti s tehdejší StB. Účet Julius Šuman už dříve publikoval nahrávky, kde Babiš mluví vulgárně o členech vlády včetně premiéra Sobotky. Na dalších zase s novinářem svého bývalého deníku diskutoval o tom, kdy zveřejnit materiály o politických soupeřích hnutí ANO. Aktuální nahrávku odmítl šéf ANO komentovat.

Babiš v nahrávce hovoří o březnu 1989, kdy režisér a pozdější předseda KSČM v letech 1990 až 1993 Jiří Svoboda odjel do Moskvy lobbovat za Lubomíra Štrougala. Štrougal stál po nástupu Michaila Gorbačova v Sovětském svazu na straně reforem, jeho křídlo ale vnitrostranický boj prohrálo a Štrougal v říjnu 1988 podal demisi na funkci předsedy vlády.

„V březnu 1989 tam byl boj s komunistama, oni bojovali, chtěli odjebat Husáka, kdo to převezme, tu transformaci. On (Svoboda) šel do Moskvy, tam se potkal s ňákým šíleným kápem a říkal, že Štrougal. Lobboval za Štrougala. A ten Rusák mu říká: Václav Havel. A on říká: Jste ho nakoupili, to je dobrý, to je dobrý…,“ tvrdí Babiš na nahrávce.

Odvolává se přitom na kontroverzní političku Radmilu Kleslovou (ANO), která do loňska vládla na radnici v Praze 10. O ní Babiš mluví jako o ambiciózní ženě. „Byla v rozvědce. Cvičili ji, aby byla žena špion, nejlepší špion na světě, blondýna,“ říká.

Babiš na nahrávce hovoří s novinářem Mladé fronty Dnes Markem Přibilem. Přibil ve čtvrtek v rozhovoru pro SeznamZprávy uvedl, že se s Babišem sešel třikrát. Poprvé loni v září, pak koncem listopadu a potřetí koncem loňského nebo začátkem letošního roku.

Přibil chtěl v Mafře vypracovat projekt velké knižní divize. „Chtěl jsem se Andreji Babišovi zavděčit,“ uvedl. „Schůzky jsem si vůbec nenahrával,“ řekl v rozhovoru a zcela popřel, že by byl autorem nahrávek. „Domnívám se, že ty nahrávky byly pořízeny zřejmě přes můj mobilní telefon,“ uvedl.

Twitterový účet Julius Šuman v květnu publikoval několik nahrávek Babiše: šéfa hnutí ANO vulgárně hodnotícího politické soupeře, jednání s novinářem Markem Přibilem o přípravě článků zaměřených na ČSSD a nahrávku, na níž údajně vicepremiér nahlíží do živého spisu ke kauze policejních úniků (tuto interpretaci svorně popírá jak Babiš, tak Přibil). V červnu také zveřejnil například auditorskou zprávu ministerstva financí o farmě Čapí hnízdo či analýzu společnosti Imoba. 

Za kryptonymem Julius Šuman, který odkazuje na jméno operačního důstojníka StB, jemuž se měl zpovídat agent Bureš (podle slovenských historiků Andrej Babiš), se skrývá skupina neznámých osob, jež zveřejňuje sestříhané nahrávky Babišových rozhovorů o politické konkurenci a chodu médií spadajících do holdingu Agrofert.