Po extrémním dešti hrozí sesuvy půdy. V Praze je povodňová pohotovost

Události v regionech: Česko zasáhly extrémní deště (zdroj: ČT24)

Čechy zasáhl ve čtvrtek vydatný déšť. V pražském Radotíně spadlo za 24 hodin 110 milimetrů vody a přetekla hráz rybníka. V Kocábě, která se ve Štěchovicích vlévá do Vltavy, se zvedla hladina toku o metr. Voda také zaplavila silnice a podemlela železniční trať Praha–Plzeň. Odpoledne déšť začal slábnout a ustávat. Meteorologové ale upozorňují, že je půda rozmočená a může tak docházet k vyvracení stromů nebo lokálním sesuvům půdy.

On-line přenos

Déšť 29. 6. 2017

  • 22:17

    V tuto chvíli končíme on-line přenos. Děkujeme, vážení čtenáři, za vaši pozornost a přejeme dobrou noc.

  • 21:15

    První povodňový stupeň platí aktuálně pouze na Kocábě ve Štěchovicích a na Úslavě v Koterově

  • 19:26
    Zaplavená cesta v Prokopském údolí
    Zdroj: ČT24

Extrémní srážky, které zasáhly střed a západ Čech, slábnou. Na západním okraji Prahy, kde ráno během jediné hodiny spadlo kolem 50 milimetrů vody a za 24 hodin i kolem sta milimetrů, již neprší. Déšť se přesunul na sever Čech.   

V celé Praze a také v místech dále na západ podél toku Berounky ale dál platí povodňová pohotovost. Meteorologové ji vyhlásili s platností až do pátečního rána. „Jedná se o preventivní akt,“ ujistil však mluvčí magistrátu Vít Hofman. Prozatím Praha pouze doporučila nechodit do Stromovky a Letenských sadů, protože hrozí pády stromů a větví.

Nejdivočejší řekou v Česku byla ve čtvrtek Kocába, která se ve Štěchovicích vlévá do Vltavy. Hodinu po půlnoci ještě měla hladinu na 33 centimetrech, ale o deset hodin později již byla o metr výše. Po půl třetí odpoledne déšť zeslábl a voda v potoce začala pomalu klesat.  

V Černošicích u Prahy voda zatopila stovky sklepů a hasiči museli evakuovat základní školu kvůli podezření, že voda narušila základy budovy. Podle ředitelky školy probíhá v budově odizolování základů, do kterých napršelo. Děti se musely přesunout do vedlejší sportovní haly.

V pražském Radotíně zaplavila voda z rozvodněného Šachetského potoka zahrady a zatopila části rodinných domů. Přetekla také hráz starého rybníka v lokalitě Cikánka. Místostarosta Miroslav Knotek (ODS) během dne upozorňoval, že není vyloučená evakuace obyvatel. Déšť ale odpoledne zeslábl a postupně ustal, lidé tak mohli zůstat ve svých domovech.  

Pražští hasiči zasahovali i ve škole v modřanské ulici Na Cikorce. „Voda zatopila část tělocvičny. Hasiči odčerpali vodu a vytvořili z pytlů s pískem provizorní hráz,“ popsal mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. 

Několik problematických toků bylo i v západních Čechách. U Klabavy modelová předpověď zpočátku naznačovala možnost, že dosáhne až na třetí stupeň. To se ale nestalo, řeka vystoupala jen na první stupeň a odpoledne se vrátila do normálu.

Na prvním stupni byl i Holoubkovský potok, který protéká Rokycany. O půlnoci v něm ještě bylo pouhých osm centimetrů vody, kolem čtvrté odpoledne už přes sedmdesát. Večer ale začala hladina pomalu klesat a žádný povodňový stupeň už na potoce neplatí. Mírně stoupat naopak večer začala Úslava v Koterově. 

Zaplavená silnice ve Štěchovicích: 

Některé menší toky dosáhly po středečních bouřkách prvního stupně již v noci a ve středu večer – Loučná v Litomyšli a Bystřice v Rozhoznici na Jičínsku. Povodeň ale trvala jen krátce, brzy se hladiny obou řek vrátily na běžnou úroveň. 

Práce i pro železničáře

Počasí má také velký vliv na dopravu. Řidičům hrozí při vydatném dešti aquaplaning, může se také stát, že přijedou k zaplavenému úseku silnice. Cesty také mohou být podemleté. 

Déšť podemlel i železniční trať mezi Dobřichovicemi a pražským Radotínem. Zhruba po dvou hodinách úplné výluky se podařilo zprovoznit alespoň jednu kolej. Jde však o jednu z nejvytíženějších tratí, jezdí tudy osobní vlaky do Berouna, rychlíky do Plzně i mezistátní expresy do Mnichova a také nákladní doprava. Cestující proto musí počítat se zpožděním.

Mezi Radotínem a Dobřichovicemi jezdí náhradní autobusy, jejich linky byly prodlouženy z Černošic k Nádraží Radotín. Některé dálkové vlaky jezdí odklonem přes Rudnou u Prahy a se zpožděním. Komplikace se podle webu Českých drah očekávají až do pátečního poledne.  

Výstrahy i pro další kraje

Český hydrometeorologický ústav vydal kvůli dešti výstrahy s nižším stupněm nebezpečí pro většinu území Čech. V částech Středočeského a Plzeňského kraje, kde neplatí nejvyšší stupeň výstrahy, je vydáno varování s vysokým stupněm nebezpečí. Výstrahu před velmi vydatnými srážkami vydal ČHMÚ také pro Liberecký a Ústecký kraj. Na dalších místech platí mírnější varování. 

  • extrémní srážky:
  • Praha
    Středočeský kraj (okr. Beroun, Kladno, Praha-východ, Praha-západ, Příbram, Rakovník)
    Plzeňský kraj (okr. Plzeň jih, Plzeň město, Plzeň sever, Rokycany)
  • velmi vydatný déšť (vysoký stupeň nebezpečí):
  • Středočeský kraj (okr. Benešov, Kolín, Kutná Hora, Mělník, Mladá Boleslav, Nymburk)
    Plzeňský kraj (okr. Domažlice, Klatovy, Tachov)
    Liberecký kraj
    Ústecký kraj
  • vydatný déšť (nízký stupeň nebezpečí):
  • Karlovarský kraj
    Jihočeský kraj (pouze okr. Písek a Strakonice)
    Královéhradecký kraj (okr. Náchod, Rychnov, Trutnov)
Výstraha
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Ve středu se bouřlivé počasí prakticky nedotklo Moravy a Slezska a podobné je to bylo i ve čtvrtek. Východní části republiky se výstraha na vydatné deště vůbec netýká, i když fouká a na několika místech Olomouckého kraje museli hasiči vyjíždět ke spadlým stromům.