VZP zaplatí protony všem pacientům. Potřebují doporučení experta

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna nakonec bude poskytovat drahou protonovou léčbu všem pacientům, pro které to bude jediná možnost na vyléčení. Musí to ovšem potvrdit uznávané autority, jako třeba šéfové onkologických center. Po jednání správní rady VZP to oznámil její šéf Petr Nosek. Pojišťovna bude hradit léčbu i přesto, že protonové centrum, které v Česku nedávno vyrostlo, nemá smlouvy s pojišťovnami. Rada rovněž souhlasila s tím, že pojišťovna podala trestní oznámení na Protonové centrum a neuzavře miliardový kontrakt, který centrum požaduje na základě smlouvy o smlouvě budoucí.

ČT zjistila, že šéf VZP Zdeněk Kabátek nechává prověřit desítky zamítavých rozhodnutí. „Protonovou léčbu budeme ochotni uhradit, pokud bude prokázáno, že to je jediný možný postup, který může pacientovi pomoci. Samozřejmě podmínkou je, aby léčba byla doporučena odborníky,“ uvedl dnes mluvčí VZP Jiří Rod.

Nový přístup pojišťovny k onkologickým pacientům dává šanci například Iloně Rybářové. Mladá žena z Prahy před rokem zjistila, že má v okolí mozku čtyři nádory, ovšem kvůli tomu, že byla ozařovaná v mládí, jí lékaři běžnou radioterapii zakázali. Ačkoliv jí dříve bylo řečeno, že pro ni připadá v úvahu pouze protonové ozařování, před třemi týdny od VZP obdržela e-mail, že její žádost o zaplacení léčby zamítá.

Nyní Rybářová drží v ruce doporučení od šéfa onkologické kliniky v Hradci Králové Jiřího Petery. Ten znovu potvrdil, že proud protonů ke zničení nádoru opravdu potřebuje. „Dobré výsledky s protonovou léčbou byly dosaženy u některých nádorů oka, míchy,“ poznamenal přednosta.

Protonový paprsek pronikne pouze k nádoru
Zdroj: ČT24

Správní rada VZP dnes potvrdila, že doporučení od šéfů ostatních onkologických center má brát VZP velmi vážně. „Musí být naplněny všechny podmínky, to znamená, že pacient musí být indikován komplexním onkologickým centrem,“ uvedl šéf rady a náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Petr Nosek, šéf správní rady VZP

„VZP porovná ceny tuzemské a zahraniční a podle toho rozhodne o příslušném způsobu zajištění péče. Pokud bude v ČR léčba dražší než v cizině, bude VZP své pacienty nadále posílat na ozařování protony jinam.“

Pražské protonové centrum je i po třech měsících od jeho otevření prázdné. Za peníze zdravotních pojišťoven se dnes léčí jen dva pacienti. Jestli se počet lidí, kteří dostanou drahou protonovou léčbu, rozšíří i o Ilonu Rybářovou, rozhodne VZP v příštích týdnech.

Místo smluvního vztahu trestní oznámení

Individuální posuzování žádostí bude zřejmě pokračovat, smlouva mezi pojišťovnou a zdravotnickým zařízením je totiž stále v nedohlednu. „Oficiální smluvní vztah zatím nehodlá VZP s Protonovým centrem navázat i kvůli tomu, že je v rozporu s ním ohledně smlouvy o smlouvě budoucí, kterou bez projednání v orgánech VZP podepsal před lety nucený správce,“ prohlásil Nosek.

Léčba protonovou terapií
Zdroj: ČT24

VZP v minulosti na soukromé Protonové centrum, které bylo vybudováno za 4,2 miliardy v areálu nemocnice Na Bulovce, podala trestní oznámení. Dnes ji v tomto podpořila také Správní rada VZP. „Trestní oznámení VZP na neznámého pachatele se nám jeví v daném kontextu jako účelová kriminalizace a zastrašování,“ podotkl k tomu mediální zástupce Protonového centra Vladimír Šulc. Centrum podle něj podniká právní kroky k ochraně svých oprávněných zájmů.

Jako první a zatím jediná uhradila nákladnou léčbu jednoho svého pojištěnce v něm Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. U pacienta lékaři potvrdili, že jiná léčba pro něj možná není.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)