Brněnští policisté mají nový supersport. Cestou na Moravu však svítící kontrolka vrátila BMW zpět do Prahy

Nové policejní BMW (zdroj: ČT24)

Jihomoravští policisté si ve středu převzali nové sportovní BMWi8 jako náhradu za to, které před měsícem naboural policista po mozkové příhodě. Spolu s ním tehdy seděl v autě i zástupce šéfa hradního protokolu Vladimír Kruliš. Ten České televizi řekl, že za následky havárie nebude požadovat odškodné.

Vůz bude opět sloužit na jižní Moravě. Podmínky zápůjčky zůstávají stejné. „To znamená na šest měsíců nebo na 20 tisíc kilometrů, podle toho, co nastane dříve,“ mluvčí BMW Group ČR David Haidinger. Doplnil, že tři týdny, po které měla policie zapůjčený havarovaný vůz, se anulovaly a smlouva platí počínaje dneškem.

Cestu do Brna zkomplikovala drobná závada

Malý zádrhel nastal hned na začátku. Nový supersport vyjel z Prahy už dopoledne, musel se ale vrátit. Na dálnici nastal problém. Rozsvítila se chybová kontrolka.

Nový vůz, který policie dostala, je ten samý typ. „Jsou v něm jen trošku jiné prvky výbavy v interiéru, ale nic zásadního,“ uvedl Haidinger. Havarované BMW je po zkoumání Generální inspekce bezpečnostních sborů podle mluvčího u dealera firmy, kde se už podrobilo kontrole pojišťovacího experta.

Výši škody firma ještě nezná, podle Haidingera ji ale ani zveřejňovat nebude. „Tu předešlou škodu, která byla nehodou způsobená, nebude policie platit, ani daňové poplatníky to nebude stát žádné peníze,“ ujistil David Haidinger.

Kruliš nebude chtít za zranění odškodné

Hybridní vůz za čtyři miliony korun, který policie převzala k testování v první polovině května, měl sloužit především na dálnicích proti silničním pirátům. Koncem května sjel vůz do potoka v brněnských Chrlicích. Řidič podle policie kvůli mozkové příhodě nezvládl řízení.

Ve voze s ním jel zástupce šéfa hradního protokolu Vladimír Kruliš. Oba se vážně zranili, zatímco policista zůstává v nemocnici, Kruliš už ji opustil. Podle závěrů policejního prezidia přítomností civilní osoby v policejním BMW nebyly porušeny právní předpisy.

Kruliš před nehodou s policií zajišťoval bezpečnost návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Jihomoravském kraji a při prezentaci policejní techniky podle prezidia projevil zájem o praktickou ukázku vozu.

Vladimír Kruliš ve středu České televizi řekl, že se bude léčit až půl roku a že nebude požadovat peníze za pracovní úraz ani odškodné. „To si myslím, že je nejdůležitější, abychom byli všichni zdraví. To je věc, která se stala, zásah vyšší síly, takže určitě žádné odškodnění po nikom chtít nebudu,“ řekl v telefonickém rozhovoru.

Že seděl na sedadle spolujezdce a ne za volantem potvrdila až po třech týdnech od nehody Generální inspekce bezpečnostních sborů. Stejně jako to, že tím prý nikdo pravidla neporušil. Do té doby jihomoravská policie mlžila. A také dnes k nehodě mlčí. Inspekce totiž ještě vyšetřování zcela neukončila.