Silné bouřky přinesly v Česku lijáky a krupobití

Předpověď počasí: Během čtvrtka mohou na severu stoupnout hladiny (zdroj: ČT24)

Přes Česko během středy přecházely bouřky, které doprovázely silné lijáky a někde i krupobití. Během odpoledne zasáhly Středočeský kraj a také okraj Prahy, pak se přesouvaly dále do Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. Větší problémy ale nenadělaly. Podle meteorologů budou po půlnoci na čtvrtek bouřky i přeháňky slábnout a přecházet do deště, ten ale bude na severu v Ústeckém a Libereckém kraji vydatný a hladiny tamních řek by mohly stoupnout.

Zatímco na východě republiky ještě během středy na několika místech padaly teplotní rekordy, tak do Čech se od jihozápadu nasouval pás bouřek, který se tvořil od středečního odpoledne v teplém vzduchu před frontou a na studené frontě. 

Po půlnoci meteorologové očekávají na většině území trvalý déšť, který by měl pokračovat až do čtvrtečního odpoledne. Poté budou srážky od jihozápadu slábnout.

Meteorologové předpokládají, že nejvíce srážek spadne během čtvrtka v Ústeckém a Libereckém kraji, a to až 60 milimetrů. V souvislosti s tím nelze vyloučit, že hladiny zejména menších toků tam překročí první stupeň povodňové aktivity.

V Praze zasáhl blesk mladší ženu, ve městech je to velmi neobvyklé

Podle serveru iDNES zasáhl v Praze na Střížkově ve středu odpoledne mladší ženu blesk a musela být oživována: „Došlo k zástavě krevního oběhu, po dlouhém úsilí záchranářů se podařilo obnovit životní funkce a pacientka byla odvezena do vinohradské nemocnice,“ uvedl mluvčí záchranářů Ondřej Franěk.

Podle něj je zásah člověka bleskem ve městě mezi domy velmi neobvyklý a ojedinělý, sám prý za 25 let v záchranné službě takto vážné zranění po blesku nepamatuje. Každý rok je sice v Česku zasaženo bleskem několik lidí, ale stává se to mimo města. „Obvyklá místa jsou hory, skály v přírodě, kde nejsou okolo vysoké stavby, hromosvody, stožáry, antény, trolejové vedení a podobně,“ dodal mluvčí.

Blesk nad Nechranickou přehradou v podkrušnohoří
Zdroj: Facebook/Počasí ČT/Jarda Fous

Na Pardubicku likvidovali hasiči polámané stromy i zatopené sklepy

Ve východní části Pardubického kraje bouřky na mnoha místech polámaly stromy a zaplavily sklepy. Hasiči museli vyjíždět zhruba ke třem desítkám zásahů, větší škody ale zatím nezaznamenali: „Začalo to po 16:00. Nejvíc to postihlo Litomyšl a okres Svitavy, částečně i Orlickoústecko,“ uvedl operační důstojník krajských hasičů.

V Litomyšli museli hasiči čerpat vodu na šesti místech, natekla do sklepů i do prodejny na Smetanově náměstí. Stromy a větve museli hasiči odstraňovat například v Sebranicích, Němčicích nebo Stříteži u Poličky na Svitavsku. Voda po přívalovém dešti také tekla z polí do obcí Dlouhé Třebové nebo Knapovec na Orlickoústecku, v České Třebové zase zatopila podjezd. Silný vítr poškodil střechu tělocvičny základní školy ve Vysokém Mýtě.

iReportérka Jitka Rösslerová: Kroupy v obci Člupek poblíž Litomyšle (zdroj: ČT24)

Na Moravě padaly teplotní rekordy

Během středy ještě ve východní polovině republiky vrcholila vlna veder, vůbec nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku, kde naměřili meteorologové 35,1 stupně Celsia. Padl tak rekord z roku 1994. Nové maximum mají také Kuchařovice na Znojemsku, kde bylo naměřeno 33,6 stupně. A rekord padl také v Brně-Tuřanech (33,4 °C).

V Moravskoslezském kraji zaznamenali meteorologové teplotní rekordy na čtyřech stanicích, kde se měří déle než 20 let: nová teplotní maxima si zapsaly měřicí stanice v Ostravě-Porubě, Oticích na Opavsku, Mořkově na Novojičínsku a ve Městě Albrechticích na Bruntálsku. Vůbec nejvyšší teplotu zaznamenala stanice v Bohumíně, kde rtuť vystupala na 33,1 °C, tam ale rekord nepadl.  

Také ve Zlínském kraji naměřili meteorologové během středy na dvou místech nové rekordy: v Holešově na Kroměřížsku bylo 31,9 °C, padlo tak 23 let staré maximum. Ve Valašském Meziříčí dokonce padl rekord z roku 1935, když během středy rtuť teploměru vystoupala na 32,9 stupně Celsia. 

Slunečné ráno na Náchodsku
Zdroj: Lubor Zoufal/Facebook/Počasí ČT

Meteorologové zároveň ve středu zmírnili varování před rizikem požárů, to už nově nehrozí v Jihočeském kraji. Lidé ale i nadále musí být opatrní v Jihomoravském a Zlínském kraji a také na Vysočině na Třebíčsku. V přírodě by proto neměli rozdělávat oheň, vypalovat trávu či odhazovat cigaretové nedopalky na zem.