Při razii ve věznici na Mírově zadrženi dva dozorci

Mírov (Šumpersko) - Dva dozorci a šest civilních pracovníků mírovské věznice bylo zadrženo při víkendové razii Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policejní akce bude v jedné z nejpřísněji střežených věznic pokračovat až do úterý. Až tehdy inspekce z taktických důvodů sdělí další podrobnosti k případu.

Kriminalisté stále prohlížejí areál káznice a provádějí další domovní prohlídky, sdělila mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová. „Zásah je náročný kvůli rozsáhlému prostoru věznice Mírov. Probíhají také domovní prohlídky a výslechy,“ vysvětila.

GIBS naposledy zasahovala ve věznicích loni v listopadu. Policie tehdy obvinila v Ostravě-Heřmanicích 11 lidí. Dozorci a další lidé se údajně podíleli na krádežích mědi. Inspekce také našla při preventivní razii ve Valdicích mobilní telefony a bodné zbraně.

Vězení Mírov
Zdroj: ČT24

Věznice Mírov patří k nejtěžším nápravným zařízením v Česku. Jsou tam lidé odsouzení za zvlášť závažné trestné činy, nebezpeční recidivisté a například vězni, kteří uprchli z jiného vězení. Mírov patří mezi tři káznice, které mají zvláštní režim pro doživotně odsouzené.

Trest si zde odpykává například známý český vězeň Jiří Kajínek, kterému soud udělil v roce 1998 doživotí za dvojnásobnou vraždu. Kajínek, který dodnes tvrdí, že je nevinný, a opakovaně bezúspěšně žádal o nový proces, se proslavil útěkem právě z věznice Mírov v říjnu roku 2000. Policie jej dopadla po 40 dnech v Praze. V roce 2011 se do cely v Mírově vrátil, protože vězeňská služba u některých odsouzených nepravidelně střídá z bezpečnostních důvodů káznice.

Vstup Martiny Tlachové z Mírova (zdroj: ČT24)
Vydáno pod