Ministerská inspekce prý vyšetřuje únik informací z kauzy Čunek

Praha - Inspekce ministra vnitra prý vyšetřuje několik osob v souvislosti s úniky informací o kauze Jiřího Čunka. Vicepremiér vychází ze zprávy inspekce, kterou mu ve čtvrtek poskytl jeho právní zástupce. Podle dokumentu někteří policisté o případu s novináři mluvili častěji, než předtím přiznali při výsleších. Tito policisté budou podle Čunka dále vyšetřováni. "Mám už dokonce i potvrzení Inspekce ministra vnitra o tom, že byly zachyceny osoby, které budou dále vyšetřovány, u kterých ten únik je zřejmě prokázaný." Mluvčí inspekce i Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 se k vyšetřování zatím nechtějí vyjadřovat.

Podle serveru Novinky.cz ale čerpal Čunek poznatky ze zprávy inspekce dva měsíce staré. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová serveru potvrdila, že věc byla 30. června odložena, protože se nepodařilo zjistit pachatele úniku informací o pobírání sociálních dávek Čunkovou rodinou - nikdo tak za to není trestně stíhán.

Čunek byl loni obviněn, že před šesti lety ještě jako starosta Vsetína přijal půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Poté, co nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká případ odebrala přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělila ho žalobci Arifu Salichovi do Jihlavy, bylo jeho stíhání v srpnu zastaveno.

Loni v listopadu ale Vesecká nařídila, aby Čunkovo stíhání pokračovalo, a 7. listopadu podal Čunek demisi. Za dva týdny Salichov Čunkovo stíhání podruhé zastavil. Nejvyšší státní zastupitelství poté závěry Salichova přezkoumalo a ponechalo jeho rozhodnutí v platnosti. Tím vyšetřování Čunkovy údajné korupce definitivně skončilo. Členem vlády se znovu stal letos v dubnu.

Výsledky auditu zatím Čunek nezná

Jiří Čunek také na tiskové konferenci mluvil o auditu svých financí. Zatím ale na něj nemohl nijak reagovat, protože jeho výsledky nezná. Audit si zadal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (SZ), s jeho výsledky se ale prý ještě nestihl seznámit. Společně prý o auditu krátce mluvili během setkání na štiřínském zámku.

Čunek dnes řekl, že by ale chtěl mít možnost se ke zjištěním americké detektivní kanceláře Kroll vyjádřit, i když je přesvědčen, že žádné problémy vyšetřovatelé objevit nemohli. Zároveň také odmítl mediální spekulace, že zpráva pro něj nevyzněla nejlépe. O výsledcích auditu se Schwarzenbergem zatím nejednal ani premiér Mirek Topolánek. „Byl bych velmi nerad, kdyby odešel, protože ho pokládám na nejlepšího ministra zahraničí od roku 1989.“

„Věřím panu Schwarzenbergovi, že on neřekl nikomu nic. Jsem přesvědčen, že firma Kroll také ne,“ podotkl k informacím médií lidovecký předseda. Ministr zahraničí, který kvůli Čunkově kauze hrozil odchodem z křehké vládní koalice, má výsledek auditu na stole už několik dní, dosud je však údajně nedokázal prostudovat.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24