Oba kuřáci a vrstevníci. Notovat si přestal Zeman s rakouským prezidentem u uprchlíků a jádra

Rakouský prezident se sešel se Zemanem. Hospodářské vztahy označují za dobré (zdroj: ČT24)

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen při své návštěvě Česka jednal s českým prezidentem Milošem Zemanem. Podle české hlavy státu zjistili, že mají mnoho společného – rok narození i zálibu v kouření. Van der Bellen si pak pochvaloval hospodářskou spolupráci. Rozpor však přetrvává v otázce migrantů i jaderné energetiky. Zeman upozornil, že kdyby Česko mělo alpské řeky, jádro by u něj samotného nemuselo mít takové zastání.

„Nesetkávají se hory s horami, ale lidé s lidmi. Lidé spolu mají mluvit. Našli jsme řadu témat, na kterých se naprosto shodneme,“ řekl český prezident Miloš Zeman po setkání s rakouským protějškem. Podle něj mají oba státníci například stejný rok narození 1944 a oba jsou také vášniví kuřáci. Shodu hlavy obou států našli také v ekonomických tématech.

„Hospodářské vztahy jsou vynikající,“ prohlásil Van der Bellen. Týká se to podle něj jak obchodu, tak přímých investic.

Tisková konference českého a rakouského prezidenta (zdroj: ČT24)

„Pokud jde o obchod, na straně importu i exportu je to vyrovnané s tím, že je tam lehký přesah ve prospěch Česka. Pokud jde o přímé investice, je to obráceně, rakouské jsou několikanásobně vyšší,“ podotknul. Podle něj mají obrovský zájem, aby byla dosažena symetrie v hospodářských a obchodních vztazích.

Poznamenal, že dálniční a železniční spojení mezi Prahou a Vídní, respektive Lincem se zlepšilo, ale dopravní infrastruktura ještě pořád skýtá možnosti zlepšení, což je důležité jak pro cestovní ruch, tak právě pro hospodářský vývoj.

„Co se v posledních letech velmi dobře vyvinulo, jsou přeshraniční spolupráce,“ upozornil Van der Bellen. Důležité jsou v tomto ohledu evropské prostředky v rámci evropské teritoriální spolupráce. Jak Česko, tak Rakousko musí podle Van der Bellena hledět na to, aby byly využity i v příštím finančním období.

Kdyby Česko mělo alpské řeky, možná by Zeman nepodporoval jadernou energetiku

Podle rakouského prezidenta je jen málo témat, u nichž se se Zemanem „shodnou, že se neshodnou“. Rozdílný pohled mají oba státníci na jadernou energii. Rakousko v minulosti ostře protestovalo proti dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Alpská republika sice jadernou elektrárnu má, nikdy ji ale nezprovoznila. Rozhodli o tom lidé v referendu. Areál v Zwentendorfu je tak už po několik desetiletí zakonzervovaný.

„V Rakousku panuje konsenzus, že jaderná energie nemá budoucnost. Ale akceptujeme samozřejmě, že je to otázka národní suverenity,“ uvedl Van der Bellen, který v minulosti vedl rakouské Zelené.

Podotkl, že si s českým protějškem „krátce zafilozofovali“ o tom, jak by situace vypadala s jiným výsledkem rakouského referenda. „Já jsem mu (Van der Bellenovi) říkal, co by se stalo, kdyby ono referendum skončilo o půl procenta ve prospěch jaderné energie. Kdyby dnes proti mně seděl, nebyl by zelený, protože by měli v Rakousku velkou fungující jadernou elektrárnu. Kdybych já měl ve své zemi alpské řeky, tak bych možná nebyl zastáncem jaderné energie,“ uvedl Zeman. 

Hlavy obou států se pak rozcházejí rovněž v diskusi o migraci a uprchlických kvótách. Podle Van der Bellena to může být i „otázka tradice“. Rakousko za doby války v Jugoslávii přijalo na 80 tisíc uprchlíků z Bosny, mnoho z nich jsou muslimové. „Neměli jsme s tím vůbec žádný problém,“ uvedl rakouský prezident. Podotkl, že s uprchlickou vlnou z arabských zemí je ale nutné věnovat pozornost třeba tomu, aby s příchozími ze států s „protiizraelským prostředím“ nepřibývalo v Evropě antisemitismu.

S Van der Bellenovým předchůdcem Heinzem Fischerem pojilo Zemana přátelství. Nynější rakouský prezident českou hlavu státu pozval na návštěvu do Vídně. Na otázku, zda spolu budou oba státníci dál mluvit a potkávat se, Zeman odpověděl: „Ano, budeme spolu mluvit, za chvíli totiž máme společný oběd“. Po skončení tiskové konference, která se netradičně konala vsedě, oba prezidenti odešli beze slova každý na jinou stranu.

Van der Bellen do Prahy přijel poprvé od svého zvolení do čela státu. Prezidenti se odpoledne měli zúčastnit česko-rakouského podnikatelského fóra. Zeman se ale omluvil kvůli jiným povinnostem. Rakouský prezident již v pondělí jednal také s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).