CVVM: ANO se drží na špici, KSČM předběhla sociální demokraty

Sněmovní volby by v červnu podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyhrálo hnutí ANO 2011 se ziskem 34 procent hlasů. Na druhé místo se v porovnání s květnovým průzkumem vytáhli komunisté se 14,5 procenty. ČSSD s 12 procenty spadla na místo třetí, podobně jako ODS, která by s 11 procenty skončila čtvrtá.

Do sněmovny by se dostali ještě lidovci a TOP 09. Z ostatních uskupení by bylo vstupu do sněmovny nejblíže hnutí SPD Tomia Okamury s 4,5 procenta hlasů.

CVVM průzkum provádělo formou otevřené otázky, tedy bez nabídky stran či hnutí. „Koalice KDU-ČSL a STAN se v odpovědích neobjevila, kombinace individuálních hlasů pro oba subjekty v modelu činí 8,5 procenta,“ konstatovalo výzkumné centrum. Lidovce by totiž volilo 7,5 procenta lidí, Starosty jen jedno procento. V koalici ale strana bude muset získat pro vstup do sněmovny nejméně 10 procent hlasů.

Na ztrátu podpory v průzkumech už Sobotka reagoval stranickou rezignací

ANO si v porovnání s květnovým šetřením polepšilo o jeden procentní bod, KSČM o tři procentní body. Sociální demokraté i občanští demokraté si naopak shodně o dva procentní body pohoršili. Zisk ČSSD se podle šetření CVVM i dalších agentur snižuje už od března.

Počátkem června ČSSD v průzkumu agentury Kantar TNS v rámci projektu Trendy Česka pro Českou televizi obsadila s 10procentní podporou až čtvrté místo za ANO, ODS a KSČM.

Premiér Bohuslav Sobotka na to v půli června reagoval rezignací na místo stranického šéfa a volebního lídra. Na prvním postu ho zastoupil ministr vnitra Milan Chovanec, volebním lídrem se ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

KDU-ČSL podle CVVM od května jeden procentní bod ztratila, stejně jako STAN. TOP 09 by dostala 6,5 procenta, což pro ni znamená jen nepatrné zhoršení květnového výsledku. Z dalších stran by Piráti obdrželi 3,5 procenta hlasů, Zelení a Svobodní po 1,5 procenta.

  • Průzkum CVVM se uskutečnil v době od 5. do 18. června. K volbám by podle průzkumu, jehož se účastnilo 924 respondentů, přišlo 60 procent voličů.