Nečasové skončila neschopenka v den, kdy měl soud projednat zneužití Vojenského zpravodajství

Jana Nečasová už není v pracovní neschopnosti a může se účastnit soudních jednání. Neschopenka jí skončila ve stejný den, na který bylo nařízené zatím poslední jednání soudu v kauze Vojenského zpravodajství. Nečasová se pro nemoc omluvila a soud musel být odročen na září. Reportáž Pavla Schröttera sledujde zde.

V pondělí se Jana Nečasová účastnila oslavy 76. narozenin Václava Klause. Jedenáct dní předtím muselo být přitom kvůli její omluvě zrušeno soudní líčení. Podle svého manžela i obhájce byla v době oslavy už jedenáct dní práceschopná.

Místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová ale tuto informaci nepotvrdila: „My oficiálně nevíme o tom, že by paní Nečasová měla ukončenou pracovní neschopnost.“

Soud proto požaduje lékařskou zprávu, která by doložila důvody, proč se Nečasová nemohla účastnit jednání.

„Mně to příliš velký smysl nedává. Dokumenty, které jsme předložili v květnu, byly tehdy tou samou paní předsedkyní uznány za způsobilé, aby se jednání odročilo,“ komentoval žádost obhájce Jany Nečasové Eduard Bruna.

V září by se Nečasová jednání soudu měla účastnit

Podle obhájce jde o první případ, kdy kvůli jeho klientce dochází ke zdržení. Expremiér Petr Nečas na dotazy České televize nereagoval. Jeho vyjádření ale zveřejnil server Echo24. Nečas podle serveru uvedl, že na jednání jeho manželky není nic sabotážního, a zájem médií o její aktivity v posledních dnech označil za mediální lynč.

V září už Nečasová podle svého manžela u soudu bude. Dřívější termín podle soudu nařídit nelze.

„Vzhledem k tomu množství obžalovaných, obhájců, přísedících a tak dále, nepřipadá v úvahu, abych to hlavní líčení přesouvala na ty dva letní měsíce,“ vysvětlila předsedkyně trestního senátu Pavla Hájková.

Na jednání o utajovaných skutečnostech, které se v kauze Jany Nečasové objevují, má navíc soud připravenou jen jednu místnost, kterou potřebují i jiní soudci. Rozsudek v kauze zneužívání Vojenského zpravodajství tak padne nejdříve na konci roku.