Pro Fialu je hnutí ANO ve vládě nepřijatelné, ČSSD nevylučuje spolupráci s žádnou ze stran

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je pro ODS z hlediska účasti v současné či budoucí vládě nepřijatelný, řekl ve čtvrtek předseda občanských demokratů Petr Fiala. Totéž se podle Fialy týká i samotného hnutí, protože podle něj ANO je Andrej Babiš. Naproti tomu ČSSD zatím nevyloučila spolupráci s žádnou konkrétní stranou. Důležité pro jednání ale podle volebního lídra sociálních demokratů a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka bude shoda na směřování Česka v zahraniční politice.

„S hnutím ANO je to vlastně jednoduché, hnutí ANO je Andrej Babiš, žádná jiná úvaha nemá smysl. Andrej Babiš je z hlediska účasti ve vládě nepřijatelný a to platí i pro hnutí ANO,“ řekl Fiala. U hnutí mu například vadí, že nemá zřetelné názory. „To je vždy pro politiku nebezpečné, něco platí ráno, něco večer. Já nevím, podle čeho to je – jestli to je podle toho, jak se Andrej Babiš vyspí, nebo o čem zrovna sní,“ dodal Fiala.

Ve čtvrtek Babiš představil svou vizi v knize O čem sním, když náhodou spím. „Já se ptám, proč pro to něco neudělal za tolik let ve vládě. Pro mě je podstatné, abychom ukázali lidem – tady máte slibotechnu. Někoho, kdo spoustu věcí mohl udělat a neudělal, a teď o nich sní. My proti tomu nabízíme reálný skutečný program, z kterého budou něco mít,“ řekl Fiala. Babiš podle něj nedodržel sliby o vyrovnaném rozpočtu či snížení daní.

Babiše Fialovo odmítnutí hnutí ANO překvapilo. „Pan Fiala nás a priori odmítá, nechápu ten důvod,“ řekl. „Já si umím představit spolupráci s každým, kdo má podobné představy, jako máme my.“

Obecně však Fiala nechtěl příliš spekulovat o tom, jak by mohlo vypadat povolební uspořádání. „Nedělejme koalice teď, dělejme je po volbách. Neporcujme medvěda, dokud běhá po lese,“ uvedl. Babiše vylučuje kvůli tomu, že podle něj nedostatečně vysvětlil podezření, kvůli kterým byl odvolán z vlády. Jde o nesrovnalosti v Babišových příjmech, nákup jednokorunových dluhopisů Agrofertu či podezření z ovlivňování obsahu jeho bývalých médií.

Pro ČSSD bude při jednání zásadní zahraniční směřování

Naopak ČSSD zatím nevylučuje spolupráci s žádnou konkrétní stranou. Pro sociální demokraty bude klíčová shoda s možnými vládními partnery na směřování Česka v zahraniční politice. Ve čtvrtek to při představení pražské kandidátky ČSSD řekl novinářům volební lídr strany a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Pro mě je zahraničněpolitické směřování České republiky ten rozhodující prvek, když se budu s někým mít možnost bavit, jestli jsme schopni se bavit o programu. To je nepřekročitelný bod,“ sdělil Zaorálek. Zásadní podle něj je, aby se případní koaliční partneři ČSSD jasně hlásili k evropanství a ke svobodě.

Například KSČM, o jejíž možné spolupráci s ČSSD se v minulosti spekulovalo, odmítá členství Česka v Severoatlantické alianci, k níž se naopak sociální demokraté hlásí.

Zaorálek novinářům také řekl, že bude usilovat o změnu grafického stylu ČSSD. „Byl bych rád, kdyby to naše vzezření dávalo najevo, že žijeme v moderním světě,“ dodal. O podobě kampaně bude ještě jednat grémium ČSSD. 

Vydáno pod