Zeman: Politici se před volbami prsí, jak odmítají migranty, ale po volbách se shrbí

Projev Miloše Zemana na Žofínském fóru (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se obává, že politici, kteří teď před volbami odmítají přijímání uprchlíků, se po volbách „shrbí“ a jejich přijetí umožní. Varoval před tím na Žofínském fóru v Praze s názvem Český národní zájem. Evropská unie by podle něj měla rozhodnutí přijímat jednomyslně a nikoliv silou.

„Suverenita znamená, že občané daného státního území mohou prostřednictvím svobodně zvolených institucí – zejména parlamentu – samostatně rozhodovat o svých věcech a že neexistuje vnější tlak – a pokud existuje, je úspěšně odrážen,“ uvedl prezident v projevu.

Zeman také poznamenal, že vidí jisté podobnosti mezi pojmem omezené suverenity, což bylo součástí doktríny komunistického vůdce Sovětského svazu Leonida Brežněva, a pojmem sdílené suverenity, kterou prosazuje Evropská unie. Zdůraznil, že vidí podobnosti, nikoli totožnosti.

Porušení suverenity Česka: Migrační kvóty či obnovitelné zdroje energie

Podle prezidenta by měla být implementace opatření v EU konsenzuální, a nikoli silová, i když to vyžaduje delší dohadování. Porušování takového principu vidí u migračních kvót a požadavku vyššího zastoupení obnovitelných zdrojů.

„My jsme v poněkud absurdní situaci, kdy se EU rozhodla o přijetí tzv. migračních kvót a rozepsala je na jednotlivé země, včetně těch, které o přijetí migrantů nikdy nepožádaly. Byly země statečné, které to odmítly a země nestatečné, které prohlásily: my odmítáme migrační kvóty, ale dobrovolně přijmeme stejné množství migrantů, jako nám ukládají migrační kvóty. Toto je něco, co nazývám nestatečností.“

Unijní kvóty pro přerozdělení běženců
Zdroj: ČT24

V souvislosti s migrací Zeman podotkl, že v současném předvolebním období čeští politici „napínají svaly“ a mluví o odmítání přijetí lidí, kteří do země vstoupili nelegálně. Po volbách se podle něj shrbí a přijetí uprchlíků umožní. Jen budou Evropskou unii žádat, aby nešlo o nařízení, ale doporučení, které oni „naplní a přeplní“.

„Nejsem proti migraci obecně: uvítal jsem, že se vietnamská komunita velmi dobře začlenila do české společnosti. Neměl jsem žádné námitky proti Ukrajincům jako pracovní síle např. ve stavebnictví. Ale měl jsem zásadní námitky proti kulturně neslučitelnému proudu islámských imigrantů s tím, že je připraveno ještě několik milionů lidí tohoto typu,“ apeloval Zeman.

V případě, že bych prohrál, si budu číst knihy v houpacím křesle na Vysočině,“ odpovídal prezident na dotaz, zda by v politice zůstal.
Miloš Zeman

Hospodářské sankce podle Zemana neúčinné

Hlava státu také ve svém projevu odmítla sankce s tím, že jsou neúčinné. Dokazoval to na příkladu Kuby, vůči které USA uplatňovaly sankce desítky let, ale Fidela Castra to stejně nesvrhlo: „Malá země, jako je ČR, by měla mít zájem udržovat co nejlepší vztahy s těmi zeměmi, které pro nás mohou být ekonomickým přínosem. Ať už tím, že otevírají svůj trh českým exportérům, nebo tím, že přebytek kapitálu v těchto zemích může sloužit jako investiční injekce v ČR. Z tohoto důvodu považuji za naprosto nesmyslné sankční mechanismy vůči komukoli, bojkot, embargo a další následná opatření.“

Zeman: Češi se eura bojí iracionálně

Prezident se ve svém příspěvku věnoval i přijetí eura. Podle něj se lidé v Česku bojí iracionálně. Zavedení eura by ani neuškodilo české suverenitě, dodal. „Česká republika je na vstup do eurozóny připravena necelých deset let, plníme maastrichtská kritéria, ale je tu mentální bariéra. Jen 30 procent Čechů je pro vstup do eurozóny,“ uvedl Zeman.

Na Slovensku je podle něj podpora naopak sedmdesátiprocentní. „Slovenská vláda nevypisovala referendum, vyšla z toho, že závazek přijetí eura je součástí přístupové smlouvy. A tak trochu vnutila proti tehdejší vůli svých občanů euro slovenské ekonomice. A podívejte se na výsledek,“ řekl Zeman.

Euro by podle něj přineslo pouze podobnou změnu, jako když se místo Réaumurovy stupnice prosadily u teplot Celsiova a Fahrenheitova stupnice. „Nezmění se teplota, změní se pouze měřítko, ve kterém ty ekonomické jevy budete zobrazovat, to je všechno. Ale lidi se naprosto iracionálně bojí eura,“ dodal.

Rerendum o setrvání v EU. Prezident vs. premiér

Na jednu z otázek prezident zopakoval, že by byl jako zastánce přímé demokracie pro to, aby bylo vypsáno referendum o otázce setrvání České republiky v EU. Poznamenal, že po 25 letech v politice zastává názor, že inteligence občanů je vyšší než politiků, a o klíčových otázkách by proto měli rozhodovat spíše oni. Dodal, že by sice podpořil referendum, ale hlasoval by v něm proti vystoupení. Argumentoval by, že by šlo o zbabělost, dodal Zeman.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na summitu EU v Bruselu reagoval slovy, že v současnosti nejsou žádné sociální, hospodářské, bezpečnostní, strategické a ani žádné jiné relevantní důvody pro organizaci referenda o vystoupení z EU. „Naopak. Podle mne bychom měli využít toho, že jsme členy EU, že máme reálný vliv na to, co se v EU odehrává, abychom Unii změnili. Abychom zlepšili fungování EU. A to můžeme udělat zevnitř, to nemůžeme udělat zvenku,“ poznamenal předseda vlády. 

Na závěr svého projevu prezident řekl, že za suverenitu je třeba bojovat. Za nejdůležitější považuje nehrbit se, být přátelský, vstřícný a ochotný k jednání, ale nikdy nekapitulovat.