Z akademie věd zní kritika na dotace výzkumu soukromých firem

Praha – Některým pracovníkům Akademie věd se ani trochu nezamlouvá, že ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) přiděluje dotace velkým komerčním firmám na jejich vlastní výzkum. Podle akademiků jde o plýtvání státními prostředky, ministerstvo ale oponuje - právě podpora praktického výzkumu prý poskytuje českým firmám konkurenční výhodu. Nejvyšší částku rozdělilo MPO na vývoj a inovace v roce 2012, kdy to bylo téměř 5 miliard. Do roku 2016 se má ale suma na průmyslový výzkum snížit na polovinu.

Jedním z akademiků, kteří nechápou, proč má státní pokladna platit výzkum soukromým, ziskovým subjektům, je i profesor Fyzikálního ústavu AV Jiří Chýla. Ministerstvo podle jeho vyjádření podporuje monopolisty. „Krásný příklad je jeden z nejúspěšnějších českých podnikatelů Zbyněk Frolík, který má půlmiliardové zisky,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

Podnikatel Zbyněk Frolík založil před více než 20 lety firmu specializující se na výrobu nemocničních lůžek, ta je dnes třetí největší na světě. Netají se, že za úspěchem firmy stojí dotace na výzkum. „Státu přeci jde o co nejvyšší daňovou výnosnost z podnikání, tím pádem má zájem na podpoře inovací,“ tvrdí podnikatel.

Podle ředitele ministerské sekce fondů EU, výzkumu a vývoje jde o projekty, které vedou k ekonomickému prospěchu ČR. Zvyšují rovněž konkurenceschopnost a na daňových výnosech je návratnost do 4 až 5 let, řekl ČT.

Reportáž Martina Ruska o dotacích na výzkum ve firmách (zdroj: ČT24)