Studenti VŠE se přou kvůli vedení fakulty v čele se Ševčíkem

Praha - Studenti Vysoké školy ekonomické v Praze protestovali proti vedení Národohospodářské fakulty. Kritizují především děkana Miroslava Ševčíka, který podle nich svými kroky zpochybňuje věrohodnost fakulty. Studenti se zorganizovali na sociálních sítích. Asi sedmdesát jich dnes protestovalo před místností, kde od čtyř hodin zasedala vědecká rada fakulty. Několik desítek lidí ale přišlo naopak současné vedení fakulty podpořit. Protesty označili za manipulativní a zbytečné. Ševčík po jednání rady řekl, že „svým způsobem“ sdělila, že vedení fakulty ani děkan nic neporušili.

Nespokojení studenti doufají, že se vědecká rada fakulty bude jejich námitkami zabývat a slovy jedné ze studentek „zabrání personálnímu rozvratu fakulty“. „Nelíbí se nám současné praktiky, které zabraňují tomu, aby zde působili kvalitní pedagogové, tím klesá celá úroveň fakulty,“ řekla ČT spoluorganizátorka protestu Zuzana Šeneklová.

Studenti mají výhrady nejen k děkanovi, ale k celému užšímu vedení Národohospodářské fakulty. „Vytváří na fakultě takovou atmosféru, že pedagogové nemají pocit, že je zde dobré prostředí pro práci. Velké množství z nich ohlásilo odchod, někteří už odešli. Máme pocit, že jsou to ti nejkvalitnější lidé, kteří nám mohou dát nejvyšší přidanou hodnotu vzdělání,“ uvedla další z protestujících studentek.

Proti vedení fakulty dlouhodobě vystupuje i člen vědecké rady Josef Šíma. Fakultě se podle něj podařilo poštvat studenty proti vedení a rozvrátit fungující školu: „Podařilo se vyhánět ze školy ty nejmladší a nejperspektivnější zaměstnance, kteří mají tituly z Cambridge, z Chicaga a dalších univerzit.“ Podle Šímy opustili děkana jeho poradci i někteří klíčoví proděkani. „Studenti vidí, že na fakultě, která byla elitní ekonomickou školou, se dnes dějí věci, které na akademickou půdu vůbec nepatří,“ řekl České televizi.

Ševčík: Naprostá většina učitelů mi vyslovuje podporu

Vše začalo loni v červnu, kdy Ševčík odvolal vedení Katedry institucionální ekonomie v čele s Davidem Lipkou. Studentky, které v budově fakulty vylepovaly plakáty vybízející k diskusi o personální politice děkana, se později dostaly do konfliktu s ostrahou. Proděkan pro studium Daniel Šťastný to označil za politováníhodnou událost nehodnou akademického prostředí. Podrobné vyjádření proděkana najdete zde. Šťastný 19. února na svou funkci rezignoval, odůvodnil to ztrátou důvěry mezi ním a dalšími členy vedení fakulty. 

„Nedal jsem nikomu výpověď, žádný učitel neodešel kvůli tomu, že by nemohl učit. Všichni mohou učit, všichni mohou vědecky bádat… Naprostá většina učitelů mi vyslovuje podporu,“ reagoval na protesty studentů Ševčík. Svá slova dokládal stanoviskem, které podle něj podepsali všichni členové vedení a vedoucí kateder. To, že nebyly porušeny akademické svobody, podle něj potvrdil i akademický senát a posléze i rada fakulty. „Navrhla, abychom vypracovali koncepci rozvoje katedry institucionální ekonomie pro budoucnost a předložili to na vědecké radě, která bude zasedat v květnu letošního roku,“ řekl Ševčík po jejím zasedání. 

Podle jedné z podporovatelek vedení fakulty jsou protesty zcela zbytečné. Začali podle ní až tři měsíce poté, co byl David Lipka odvolaný z funkce. Vše se podle ní navíc organizuje přes Facebook, který většina starších vyučujících nemá. Podle dalšího z podporovatelů Ševčíka mluví dokonce o manipulativní kampani: „Na sociálních sítích rozdmýchávají studenti týdny a týdny doslova vlny nenávisti, ale když se na ně podíváte podrobněji, tak zjistíte, že jich je třicet… Nevím, kdo to organizuje, nevím, proč to dělá, ale je to opravdu kampaň.“ 

Na jednání vědecké rady Národohospodářské fakulty přišel i prezident Václav Klaus. Protesty studentů nechtěl při svém odchodu příliš komentovat. Podle Ševčíka navrhl, aby se diskuse přenesly do standardního prostředí a aby nebyly jen součástí facebooků a dalších sociálních sítí. Ačkoli Klausovi jeho prezidentský mandát končí, členem vědecké rady zůstává. Podle Ševčíka bude například zkoušet u státních zkoušek doktorského studia.

Protesty na VŠE (zdroj: ČT24)
Vydáno pod