Na děkovném koncertě pro Klause ani nehvízdnu, čertí se Stivín

Praha – Neveřejného koncertu pro Václava Klause nazvaného Díky nejen za jazz, pane prezidente, se odmítá se svým kvartetem zúčastnit jazzman a flétnista Jiří Stivín. 3. března bude na Pražském hradě chybět především kvůli nesouhlasu s Klausovými postoji z poslední doby, třeba s jeho výpady proti exprezidentovi Václavu Havlovi nebo s vyhlášením amnestie.

„Připadají mi úplně neadekvátní prezidentskému úřadu, pod to se já zkrátka nepodepíšu. To by vypadalo, že s tím souhlasím,“ prohlásil Stivín. Podle něj mělo původně jít o závěrečný koncert volného cyklu Jazz na Hradě. „V momentě, kdy jsem zjistil, že koncert není jen poslední Jazz na Hradě, ale děkovný koncert panu prezidentovi nejen za jazz, což znamená za všechno, co provedl, v ten moment mi to připadá politická záležitost,“ dodal pro ČT muzikant.

Klaus minulý týden v rozhovoru pro polský týdeník Do Rzeczy označil svého předchůdce Havla za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád. Později uvedl, že se za svá slova nestydí, považuje je za správná a pravdivá. Oba politici byli názorovými odpůrci. Po Havlově předloňském úmrtí Klaus význam svého předchůdce ocenil. Později se vůči němu začal opět vymezovat.

Václav Klaus v auditoriu
Zdroj: ČT24

Na děkovném koncertě by se měli objevit například zpěvačka Lucie Bílá a jazzový pianista Emil Viklický. Ten podle svých slov byl osloven s žádostí o účast na závěrečném cyklu Jazz na Hradě, jehož častým hostem v minulosti byl. „Dozvěděl jsem se oficiální název tohoto večera Díky nejen za jazz, pane prezidente a hrát budu,“ konstatoval pianista Viklický. Problém však vidí ve zvažovaném televizním přenosu.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)