Zeman stvrdil zvýhodnění rodin s dětmi i rychlejší zvyšování důchodů

Daňová sleva na první dítě se zvýší, nárok na dětské přídavky se rozšíří, rodiče vícerčat budou mít vyšší rodičovský příspěvek a možné bude také zrychleného čerpání příspěvku. Novela o státní sociální podpoře i několik dalších zákonů podepsal prezident Miloš Zeman.

Rodiny s vícerčaty budou čerpat podle sněmovních úprav rodičovský příspěvek celkem 330 tisíc korun místo nynějších 220 tisíc korun. Úprava vyjde stát v prvním roce asi na 400 milionů korun navíc, v dalších letech by se rozpočtový výdaj snížil kvůli užšímu okruhu příjemců zhruba na 210 milionů korun.

Nárok na přídavky na děti budou mít rodiny s příjmy do 2,7násobku životního minima místo nynějšího 2,4násobku. Navíc přídavky v rodinách, v nichž aspoň jeden rodič pracuje nebo má příjem nejméně na úrovni životního minima, se mají zvýšit o 300 korun na 800, 910 a 1000 korun měsíčně podle věku dítěte.

Důchody porostou rychleji než doposud

Prezident potvrdil i důchodovou novelu. Penzistům se tak budou od příštího roku pravidelně zvyšovat důchody více než dosud. Od příštího roku by měly vzrůst zhruba o 500 korun měsíčně, podle nynějších pravidel by to bylo přibližně o stokorunu méně.

Do starobního důchodu by se mělo odcházet v 65 letech věku, vláda ale bude moci tuto hranici podle okolností posouvat. Nyní v zákoně omezení není. 

Důchody se budou zvyšovat o polovinu místo nynější třetiny růstu reálných mezd a o růst cen zboží, které pořizují senioři. Tato míra inflace se využije pro výpočet v případě, pokud bude pro penzisty výhodnější než současný obecný růst cen. Změna valorizačního vzorce bude v příštím roce znamenat pro státní rozpočet zatížení zhruba 2,5 miliardy korun.

Sestrám bude stačit nižší vzdělání

Zeman podepsal i novelu, podle níž zdravotní sestry nebudou potřebovat vysokoškolské vzdělání, ale bude jim stačit střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy. Zakotví také podmínky vzdělání pro povolání terapeuta a specialisty tradiční čínské medicíny a nastupující zdravotničtí záchranáři budou muset absolvovat praxi v nemocnicích. 

Změna ve vzdělávání sester nastane od září. Bude se týkat zájemců o profesi, kteří zahájí studium, i těch, kteří už studují. Model zvaný 4+1 má nahradit dosavadní systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem.

Zařazení terapeutů tradiční čínské medicíny mezi zdravotnické pracovníky kritizovala Česká lékařská komora i Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně. Poukazují na to, že léčitelé nejsou v žádné evropské zemi považováni v právním smyslu za zdravotníky, měli by mít samostatný zákon.

Norma taky ruší povinnost doplnit si vysokoškolské vzdělání pro ty, kteří desítky let ve zdravotnictví pracují. Zanikne rovněž kreditní systém, který sloužil ke kontrole celoživotního vzdělávání a podle ministerstva zdravotnictví neplnil dostatečně motivační roli ani nebyl dostatečně efektivní.

Ombudsman bude sledovat dodržování práv postižených

Veřejný ochránce práv dostane od příštího roku oprávnění sledovat dodržování práv zdravotně postižených lidí. Zřizoval by k tomu taky poradní tým. Kancelář ombudsmana se kvůli tomu má rozšířit zhruba o deset zaměstnanců, státní rozpočet za to zaplatí navíc 7,8 milionu korun ročně.

Pasáž o tom, že ochránce práv by měl sledovat plnění mezinárodní dohody o právech postižených lidí, byla jediná, nad níž panovala prakticky shoda. Česko smlouvu přijalo před osmi lety, dosud ale neurčilo, kdo by měl na její dodržování dohlížet. Na ombudsmana padla volba podle zdůvodnění kvůli tomu, že je nezávislý na ostatních složkách moci.

Lidé budou moci žádat o řidičský průkaz i mimo bydliště

Další novinkou je, že lidé budou moci žádat od července příštího roku o vydání řidičského průkazu nebo o jeho výměnu na jakémkoli úřadu obce s rozšířenou působností, nejen v místě trvalého bydliště jako nyní. K žádosti navíc nebudou přikládat papírovou fotografii. Vzroste ale poplatek za vydání průkazu z nynějších 50 na 200 korun. 

Fotografii si úřad nově opatří v digitální podobě z registru veřejné správy, nebo ji budou muset úředníci zhotovit vlastním fotoaparátem. Papírová podobizna bude podle novely nadále nutná u mezinárodních řidičských průkazů. Za jejich vydání budou lidé nově platit 50 korun.