Ministr Pilný v politice končí, lídrem ANO na Vysočině místo něj bude Faltýnek

Ministr financí a poslanec Ivan Pilný (ANO) zůstane ve vládě do konce jejího mandátu, poté chce v politice skončit. Odstoupil také z čela kandidátky na Vysočině, kde ho nejspíš nahradí šéf poslanců hnutí Jaroslav Faltýnek. Pilný tvrdí, že se tak rozhodl z osobních důvodů a pod tlakem nebyl.

Faltýnek jako předseda zemědělského výboru sněmovny má pro Kraj Vysočina podle krajského předsedy ANO a poslance Josefa Kotta velký význam. „Až ho celostátní výbor odsouhlasí, nemám s tím problém. Způsob vedení předvolební kampaně máme připravený a ať bude lídrem kdokoli, bude od nás mít potřebný servis, nic zásadního se pro nás nemění,“ řekl Kott.

Známá jména se podle Kotta dosazují na čelná místa kandidátek nejen na Vysočině a nejen v hnutí ANO. Jsou to podle něj vždy osobnosti s přidanou hodnotou, které mohou něco přinést nejen pro daný kraj. „Nechci hodnotit, jestli mi to vyhovuje, nebo ne, je to kolektivní rozhodnutí. Musím respektovat názor většiny,“ dodal Kott.

obrázek
Zdroj: ČT24

První místopředseda a předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek byl původně lídrem hnutí ANO v Olomouckém kraji. Dvojkou na kandidátce byl poslanec a hejtman Ladislav Okleštěk, který teď zřejmě Faltýnka vystřídá v čele.

V minulých volbách skončilo ANO třetí

V předčasných volbách v roce 2013 skončilo na Vysočině ANO s 15,9 procenta hlasů na třetím místě – za vítěznou ČSSD s 23 procenty a druhou KSČM s 16,9 procenta. V čele kandidátky ANO tehdy stála první místopředsedkyně hnutí Věra Jourová, současná eurokomisařka.

Ze stran a subjektů zastoupených v parlamentu a těch, jejichž volební preference se dlouhodobě pohybují kolem tří procent a více, už na Vysočině všechny oznámily jména volebních lídrů. Sociální demokraty povede současný hejtman Jiří Běhounek, ODS starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl, koalici lidovců a starostů poslanec Vít Kaňkovský a komunisty poslanec Pavel Kováčik.

TOP 09 si na první místo zvolila podnikatele Josefa Mladého z Velkého Meziříčí. Piráty povede na Vysočině do voleb jejich krajský předseda a programátor Jan Pošvář. V čele kandidátky Zelených je učitelka Hana Veronika Konvalinková. Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury postavilo do čela kandidátky jednatele společnosti z Vojnova Městce Radka Kotena.