Prezident jmenoval Štecha novým ministrem školství. Zaměřit se chce na kariérní řád učitelů

Miloš Zeman jmenoval Stanislava Štecha ministrem školství (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým ministrem školství Stanislava Štecha (za ČSSD). Nahradil tak ve funkci Kateřinu Valachovou (ČSSD), které dosud dělal náměstka. Valachová podala demisi kvůli kauze sportovních dotací. Prezident Štechovi popřál hodně štěstí při zastávání nové funkce a zároveň ocenil jeho odborné kompetence a zkušenosti z ministerstva školství.

Jmenováním Štecha skončila šest týdnů trvající nejistota, kdo ministerstvo školství dále povede. Prezident totiž s demisí Valachové nesouhlasil. Podle něj nemá smysl, aby ministr odcházel několik měsíců před volbami. Chtěl, aby si Valachová své rozhodnutí rozmyslela. Bývalá ministryně mu ale demisi potvrdila.

Na ministerstvu školství převzal Stanislav Štech několik nedořešených záležitostí. Především je to kariérní řád učitelů, který se Kateřině Valachové nepodařilo prosadit v Senátu a v posledním červnovém týdnu by ho měla opět projednávat sněmovna.

V souvislosti s kariérním řádem už ministr Štech uvedl, že senátní úpravy pokládá za zcela nepřijatelné. Nelze podle něho pochopit například zrušení některých specializovaných učitelských pozic, které jsou ve školách léta.

Peníze pro sport? Urgentní úkol

Nový ministr se bude muset zabývat také problémy, které se týkají rozdělení dotací ve sportu. Právě v souvislosti s financováním sportu Kateřina Valachová odešla. Rozhodla se podat demisi kvůli případu možného zneužití sportovních dotací, v němž figurují dva ministerští úředníci.

Odstupující ministryně školství v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle nového ministra jsou sporné sportovní dotace urgentním úkolem. „Je potřeba nalézt co nejrychleji průchodné řešení, ztlumit emoce a uklidnit sportovní svazy,“ řekl Stanislav Štech a oznámil, že konkrétní opatření navrhne co nejdříve.

Nespokojené vysoké školy

Nového ministra Štecha čekají také jednání o rozpočtu a požadavcích vysokých škol na více peněz. Podle České konference rektorů je totiž vztah současné vlády k vysokému školství nejhorší od roku 1989. Po jednání konference to v půli června prohlásil její místopředseda a rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek.

Rektoři vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD, aby zajistil dodržení slibů o navýšení financování vysokých škol. Chtějí také jednat s ministrem financí. V případě, že se návrh rozpočtu během léta zásadně nezmění, chtějí rektoři na vládu naléhat ještě důrazněji. Podle rektora ČVUT Petra Konvalinky v takovém případě hrozí stávka a posunutí začátku semestru.  

„Po letech slibů je potřeba ukázat, že vnímáme situaci vysokých škol v době, kdy byla pozornost zaměřena na regionální školství,“ uvedl Štech v úterý po schůzce s prezidentem Zemanem. „Domnívám se, že má-li novela přinést nějaký efekt, je nezbytné, aby byly zvýšeny prostředky na institucionální vzdělání,“ řekl po svém jmenování s tím, že bude jednat s ministrem financí Pilným, kterému chce ukázat, že se jedná o dobře investované peníze. 

Více peněz, méně byrokracie, slíbila Valachová

Vláda v dubnu 2017 schválila opakované zvýšení rozpočtu školství, který počítal s nárůstem peněz pro vysoké školy z nynějších jednadvaceti na zhruba dvacet sedm miliard korun. Aktuální návrh ministerstva financí ovšem počítá jen zhruba se sto miliony korun.

Kateřina Valachová při své bilanční tiskové konferenci zmínila v souvislosti s nástupem nového ministra plán snížení byrokracie ve školství. Její nástupce Stanislav Štech řekl, že se bude snažit o odlehčení, ovšem o nějakém celkovém bombastickém plánu mluvit nelze. Bylo by to podle něho příliš troufalé. 

Valachová rezignaci oznámila v době, kdy vládu odmítal opustit tehdejší ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš z ANO, který čelil podezřením z obcházení daní a ovlivňování médií. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že pro něj nechce být záminkou, aby k ní odváděl pozornost a útočil na ČSSD.

Policie podezřívá bývalou náměstkyni Valachové Simonu Kratochvílovou a někdejšího ředitele odboru ministerstva Zdeňka Břízu, že se domlouvali na rozdělování sportovních dotací s tehdejším šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou. 

  • Stanislav Štech je už devátým novým ministrem kabinetu Bohuslava Sobotky. Sociální demokracie vystřídala člena vlády pětkrát, hnutí ANO čtyřikrát, k žádné změně nepřistoupili lidovci. 
  • K první změně došlo v říjnu 2014, kdy skončila v čele ministerstva pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO), aby se stala evropskou komisařkou pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví. Její nástupkyní se stala Karla Šlechtová (za ANO).
  • Ve stejném roce podal demisi ministr dopravy Antonín Prachař (ANO), kterého nahradil Dan Ťok (za ANO).
  • V únoru 2015 opustila ministerstvo spravedlnosti Helena Válková (ANO). Do čela resortu byl jmenován její náměstek Robert Pelikán (ANO). 
  • V červnu téhož roku nahradila Kateřina Valachová (ČSSD) v čele ministerstva školství Marcela Chládka (ČSSD).
  • V listopadu 2016 jmenoval Miloš Zeman ministrem zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) a ministrem pro lidská práva Jana Chvojku (ČSSD). Ti nahradili Svatopluka Němečka (ČSSD) a Jiřího Dienstbiera (ČSSD).
  • V únoru 2017 odešel kvůli postupu v otázce cen mobilních dat z čela ministerstva průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Na jeho místo byl jmenován Jiří Havlíček (ČSSD).
  • V květnu letošního roku jmenoval prezident novým ministrem financí Ivana Pilného (ANO), který nahradil Andreje Babiše (ANO).
  • Poslední změnou v kabinetu je jmenování Stanislava Štěcha (za ČSSD) novým ministrem školství. Ve funkci vystřídal Kateřinu Valachovou (ČSSD).
  • zdroj: ČTK/ČT24